Wat zegt de titel van de startnota van Bart De Wever over de nieuwe Vlaamse regering?

Matthias Diependaele en Bart De Wever (beiden N-VA) op 10 juni © BELGA
Tex Van berlaer
Tex Van berlaer Journalist Knack

De titel van de startnota van gewezen informateur Bart De Wever (N-VA) is ‘Voor een welvarend, weerbaar en warm Vlaanderen’. Maar wat betekent dat?

De titel van de startnota van gewezen Vlaams informateur Bart De Wever (N-VA) luidt: ‘Voor een welvarend, weerbaar en warm Vlaanderen.’ Je moet daar niet te veel achter zoeken’, klinkt het in de wandelgangen. Het kind moet nu eenmaal een naam hebben. En liefst een naam die wat resoneert, met – uiteraard – een alliteratie.

Maar de titel van de startnota zegt ook niet niks over de nieuwe Vlaamse regering. Een bron: ‘Dit geeft weer wat de regering de komende jaren hoort uit te stralen.’

Er wordt benadrukt dat de woorden ‘welvaart’, ‘weerbaar’ en ‘warm’ niet exclusief aan één partij zijn toe te schrijven. Toch duidt ‘warm’ overduidelijk op de inbreng van Vooruit. De socialisten beukten vijf jaar in op de Vlaamse regering – in het bijzonder op minister van Wonen en Begroting Matthias Diependaele (N-VA), vandaag formateur – vanwege de ‘kille boel’ die Vlaanderen zou zijn geworden.

‘Warm’ is een woord dat links graag als synoniem gebruikt van ‘sociaal’. En de Vooruit-toppers Melissa Depraetere en Conner Rousseau zagen in de inhoud van de startnota al meer ruimte voor sociale accenten wat betreft het openbaar vervoer, wonen en kinderopvang. Volgens zakenkrant De Tijd worden alvast enkele stokpaardjes van Open VLD-minister Lydia Peeters geschrapt, waaronder de premies voor elektrische wagens en de ban op verbrandingsmotoren vanaf 2029.

Waarom is Jan Jambon te rechts voor Vooruit, maar Matthias Diependaele niet?

Fitnessabonnement

‘Weerbaar’ valt deels aan de CD&V toe te schrijven. Voorzitter Sammy Mahdi zette zichzelf in de markt als een politicus die wars is van betutteling. In de Knack-reeks ‘U Vraagt’ antwoordde Mahdi op de vraag over de onderwijskwaliteit in Vlaanderen: ‘De lat moet zo hoog mogelijk liggen én we moeten ervoor zorgen dat jongeren daar ook over kunnen springen, zonder dat we ze van alle kanten met de vinger wijzen. We moeten jongeren niet pamperen en beschermen, maar hen zo weerbaar mogelijk maken. Nu, ik ga niet zover als het Vlaams Belang, dat zegt dat alles goed komt met die weerbaarheid als jongeren maar een fitnessabonnement nemen.’

Maar de N-VA laat ‘weerbaarheid’ niet volledig claimen door de CD&V. Met Theo Francken heeft de partij een boegbeeld in huis dat al jaren pleit voor een weerbaardere jeugd. De oprichting van een vrijwilligerskorps in zijn Lubbeek is daar een resultaat van. In elk geval slaat ‘weerbaar’ ook op de veerkracht die Vlaanderen moet tonen in een geopolitiek onrustige wereld.

De N-VA en haar minister-presidenten: derde keer, goede keer?

Wiegende zeeën

En dan, natuurlijk, ‘welvaart’. Vriend en vijand erkent dat de focus van de N-VA op de Vlaamse welvaart een winnende strategie is gebleken. Geen Vlaamse onafhankelijkheid of strijd tegen woke waanzin, maar de welstand van iedereen die ‘werkt, spaart en onderneemt’ stond voorop.

Pour la petite histoire: de startnota van Bart Wever uit 2019 had geen titel. De verwijzing naar een gedicht van Willem Gijssels (‘weiden als wiegende zeeën, die groenen langs stroom en rivier’) in de nota zelf, schopte het destijds tot eyecatcher.

‘De N-VA laat ‘weerbaarheid’ niet volledig claimen door de CD&V.’

Het regeerakkoord van de regering-Jambon (2019-2024) had geen titel. Die van de regering-Bourgeois (2014-2019) wél: ‘vertrouwen, verbinden, vooruitgaan’ – weer met alliteratie.

Een andere memorabele titel was de ‘De Grote Verbinding’, het akkoord tussen de N-VA, Vooruit en de Open VLD in de stad Antwerpen (2019-2024). Burgemeester Bart De Wever gaf die titel een dubbele betekenis. De ‘Bourgondische coalitie’ moest de Oosterweelverbinding eindelijk tot een goed einde brengen. En na jarenlang antagonisme verbonden de N-VA en Vooruit (toen nog SP.A) zich ertoe om samen de stad te besturen. Of hoe we toch wel iets mogen zoeken achter de naam van een werkdocument.

Tom Van Grieken (Vlaams Belang) over het wekkertje, Bart De Wever en Bee: ‘Ik heb onvoldoende nadruk gelegd op nuance’

Partner Content