Peter Casteels

‘Gigantisch veel wannabe’s die Conner Rousseau willen kopiëren: zou het?’

Vooruit Oost-Vlaanderen kon vorige week luisteren naar een brief van Conner Rousseau die werd voorgelezen tijdens het congres over de lijstvorming. Als de leden Rousseau zelf nog eens wilden zien speechen, konden ze na betaling van een kleine 400 euro enkele dagen later naar Amsterdam. Op het Behavioural Design Fest kwam Rousseau uitleggen wat hemzelf zo’n slimme politicus maakt. Volgens de talrijk opgekomen Vlaamse journalisten – ik verloor de strijd tegen Tex Van berlaer voor wie van Knack mocht gaan – zag hij er goed uit. Afgetraind, zelfs. De leden van Vooruit zullen opgelucht zijn dat te horen. In Amsterdam wierp Rousseau bovendien een blik op de leegte die hij na z’n vertrek – waarom was dat ook alweer? – achterliet in de Belgische politiek. Hij zag vooral wannabe’s die hem zonder succes proberen te kopiëren. ‘Gigantisch veel’ wannabe’s, zelfs.

Euh, ja?

In Amsterdam kreeg niemand de kans om te vragen wie hij daar precies mee bedoelde, dat zat niet in de prijs inbegrepen. Het Laatste Nieuws dacht dat hij het over CD&V’s Sammy Mahdi had, maar Mahdi probeert zich net en soms wat krampachtig af te zetten tegen zijn Vooruit-concurrent. De kans bestaat dat Rousseau eenvoudigweg élke politicus bedoelde die vandaag op Instagram of TikTok een profiel heeft en daarmee kiezers probeert te bereiken, het zou zomaar kunnen. Maar verder? Ik zie het niet echt.

Al helemaal geen wannabe: Melissa Depraetere.

Au contraire. Terwijl de leden in Oost-Vlaanderen Rousseau zelfs in zijn afwezigheid smeekten om de kieslijst te trekken dan wel te duwen, laat Vooruit juist geen enkele kans liggen om te benadrukken dat Depraetere echt wel iemand helemaal anders is dan haar voorganger. Ze is bescheidener, ze is bedachtzamer, ze is nog nooit in Molenbeek geweest, en – vooral – ze is van eenvoudigere komaf. Er werd al net iets te vaak en met iets te veel gretigheid herhaald dat de ouders van Depraetere echte werkmensen zijn – haar broer is zelfs postbode! – om niet de vraag te stellen wat er dan precies mis was met de ouders van Rousseau. Zijn moeder is professor.

‘Ze hebben nog altijd mijn plaats niet in­gepakt’, verzekerde Rousseau vorige vrijdag zijn publiek nog. ‘Mensen die fan van mij waren, zijn niet plots fan van de B-versie.’ Hij doet zijn partij misschien nog wel twee maanden wachten op zijn beslissing of hij op 9 juni meedoet aan verkiezingen, maar laat nu al vanuit Amsterdam weten dat hij onmisbaar is. Als de score van Vooruit straks tegenvalt, ligt het alvast niet aan hem. Heel slim!

Knack-redacteur Peter Casteels gooit elke week een blokje hout op het vuur.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content