‘Waarom Bart De Wever en Patrick Janssens met elkaar in debat moeten gaan’
In plaats van veilig elkaar van een afstand te bestoken, stappen huidig en voormalig burgemeester Bart De Wever (N-VA) en Patrick Janssens (Vooruit) het best samen in de boksring, schrijft Knack-redacteur Tex Van berlaer.
‘Wie stemt er nu op een partij die een comeback nodig heeft van iemand die de stad in 2012 de rug heeft toegekeerd? Sorry, ik vind het niet geloofwaardig.’ Het is begin september. De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) reageert voor het eerst op de comeback van Patrick Janssens (Vooruit). De voorganger van De Wever – Janssens bestuurde de Scheldestad tussen 2003 en 2012 – keert onverwachts terug naar de stadspolitiek, en dat is groot nieuws.
De comeback lijkt bescheiden. Janssens staat ‘slechts’ op de vierde plaats. Kathleen Van Brempt is lijsttrekker. Maar niets is wat het lijkt: Janssens gaat voor een schepenpost. ‘Als ik de kans krijg om in het college te stappen,’ zegt hij in een interview in de krant De Standaard, ‘zal ik niet nee zeggen.’
Over interviews gesproken: Janssens heeft er nu een heleboel gegeven. Ja, zijn terugkeer is spraakmakend. Zeker gezien zijn lange tijd buiten de politiek, met onder meer een bijzondere passage bij voetbalclub KRC Genk, waar hij een minnelijke schikking met Justitie trof in de zaak-Propere Handen.
Het debat tussen De Wever en Janssens kan epische proporties aannemen, de rumble in the jungle van ’t Stad.
Safe space
Maar echt moeilijk heeft Janssens het nog niet gekregen in de media. Hij heeft twee dubbelinterviews achter de rug: een met lijstgenote Lien Van de Kelder in de krant De Morgen, een ander met partijgenote Freya Van den Bossche in het weekblad Humo. Gesprekken met gelijkgezinden: een behoorlijke safe space voor een politicus.
Meer nog, Janssens is niet geïnteresseerd in dubbelinterviews of debatten met Bart De Wever. Knack stuurde een aanvraag, maar ving bot. Ook de N-VA toont geen interesse. Daar valt iets voor te zeggen. De Wever is lijsttrekker, Janssens niet. De logische affiche is dus De Wever versus Van Brempt. Bovendien, aldus Janssens, zou een rechtstreekse confrontatie ‘de indruk wekken dat ik opnieuw burgemeester wil worden’.
Maar toch. Met alle respect voor Van Brempt, het is een publiek geheim dat haar hart in Europa ligt. Daar heeft ze ook recht op. Op 9 juni werd ze vanaf een zeer moeilijke tweede plek de Europese lijst van Vooruit alsnog verkozen. Ook de plaatsen 2 en 3 op de Antwerpse lijst, Van de Kelder en huidig schepen Karim Bachar, zijn politieke dwergen in vergelijking met de nummer vier.
Bovendien is Janssens er niet vies van om kritiek te spuien op de bestuursstijl van De Wever. Die is ‘autoritair’, zo klonk het in verschillende interviews. Of nog: ‘Men verkoopt interessante projecten aan de hoogste bieder en geeft de projectontwikkelaars vrij spel in de uitwerking.’
Ook maakt Janssens zich zorgen om de opvolger van De Wever, zodra hij premier zou worden van de Arizona-coalitie. ‘Ik maak me er zorgen over hoe zijn luitenants zich zullen gedragen als hun grote leider naar de Wetstraat 16 verhuist’, aldus Janssens in Humo. ‘Als Els van Doesburg waarnemend burgemeester wordt, zullen haar collega’s dat dan aanvaarden?’ Een duidelijke sneer naar schepen Koen Kennis, nummer drie op de N-VA-lijst.
N-VA en Vooruit na het Antwerpse experiment: ‘Bart De Wever is Sinterklaas niet’
Paaitaks
De steken onder water doen flauw aan. Zeker met de episode rond Tom Meeuws in het achterhoofd. In 2017 beschuldigde hij het zittende bestuur onder De Wever óók van te innige banden met projectontwikkelaars – hij had het over een ‘paaitaks’. In 2019 werd hij de belangrijkste schepen voor Vooruit aan de zijde van burgemeester De Wever. De indruk leeft dat de striemende kritiek van Janssens eerder voor de bühne is.
Heren, geef de Antwerpenaar waar die recht op heeft. Door het model-Janssens rechtstreeks tegenover het model-De Wever te plaatsen, krijgt de kiezer waardevolle informatie. Want wat zijn nu precies de grote verschillen tussen de twee partijen die tot elkaar veroordeeld lijken? De campagne verloopt sowieso wat vreemd: De Wever staat met een been in de Wetstraat 16, Vooruit doet alsof het nooit in het bestuur heeft gezeten, de kloeke oppositiepartij Groen wordt wellicht onmisbaar in de volgende coalitie, en de Open VLD en de CD&V zijn zieltogend. Het debat tussen De Wever en Janssens kan epische proporties aannemen, de rumble in the jungle van ’t Stad.
En ook leuk voor de N-VA en Vooruit: het zou de aandacht afleiden van de opgang van de PVDA van Jos D’Haese.
Gwendolyn Rutten (Open VLD): ‘De renovatieplicht was goed bedoeld, maar we moeten bijsturen’
Gemeenteraadsverkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier