Voor MR mogen mensen met knelpuntberoep op pensioen vanaf 60 jaar

Georges-Louis Bouchez (MR) op zondag. © Belga

Op een congres in Marche-en-Famenne hebben de MR-militanten zondag een verkiezingsprogramma met ‘werk’ als centraal thema goedgekeurd. Werken moet meer lonen, vindt de partij.

Het verschil in inkomen tussen wie werkt en wie een uitkering krijgt, moet voor MR stijgen tot 500 euro. Om dat te bereiken, wil de partij geen belasting meer heffen op het deel van het inkomen dat het leefloon niet overstijgt. De duur van de werkloosheidsuitkering moet daarnaast beperkt worden tot twee jaar voor wie twee geschikte jobs of twee opleidingen tot een knelpuntberoep weigert. Wie bereid is gemeenschapsdienst te doen, zou wel langer van een uitkering kunnen genieten.

Een ander opvallend punt tussen de meer dan driehonderd ideeën is dat er een verschil van 300 euro moet zijn tussen het pensioen van iemand die een hele carrière heeft gewerkt en iemand die langere periodes een uitkering heeft ontvangen. Met behulp van de tweede en de derde pijler, zou het pensioen voor iedereen op minstens 75 procent van het laatste loon moeten uitkomen. Wie een knelpuntberoep uitoefent, zou al vanaf 60 jaar met pensioen kunnen of een hoger pensioenbedrag krijgen.

Naast werk, introduceerde MR ook programmapunten rond veiligheid, migratie, mobiliteit en overheidsuitgaven. De partij wil de staatsschuld in tien jaar tijd terugbrengen tot 50 procent van het bruto binnenlands product. Om de energiebevoorrading te verzekeren, willen de Franstalige liberalen vijf kernreactoren openhouden, en tegelijk inzetten op zonne- en windenergie. Om de energetische renovatie van woningen te versnellen, zou er een nieuw fiscaal instrument moeten worden geïntroduceerd.

Boerenprotest

Bij aanvang van het congres, werden de militanten opgewacht door enkele tientallen landbouwers met hun tractoren. Daardoor startte het evenement met lichte vertraging. De landbouwers maakten er nogmaals duidelijk dat ze een eerlijker verdienmodel en minder papierwerk willen.

‘Jullie strijd en jullie eisen zijn ook de onze’, verzekerde Waals minister van Landbouw Willy Borsus (MR). ‘De liefde voor het vak zit ook diep geworteld in onze overtuiging. We staan zij aan zij met jullie.’

Partner Content