Vlaamse regering roept belangenconflict in rond Boeing 777-nachtvluchten van DHL

Ben Weyts. © Belga

De Vlaamse regering heeft vrijdag via een elektronische procedure het licht op groen gezet voor een belangenconflict in de Boeing 777-kwestie. Federaal minister Gilkinet wil de nachtvluchten van DHL met die Boeings stopzetten. Door het belangenconflict in te roepen wordt de federale maatregel geschorst.

Het belangenconflict komt er op voorstel van uittredend minister van Vlaamse Rand Ben Weyts.  Volgens de N-VA-minister verspreidde de federale minister van Mobiliteit, Georges Gilkinet (Ecolo), onlangs ‘heimelijk’ een nieuwe instructie waardoor de Boeing 777-toestellen in de nachtperiode niet meer mogen landen of opstijgen in Zaventem.

Pakjesbedrijf DHL gebruikt op Brussels Airport Boeing 777-toestellen. Volgens Vlaams minister Weyts zijn dat ‘relatief grote vliegtuigen die stiller kunnen vliegen omdat DHL ze niet helemaal vol moet laden’. ‘Omdat het wel over grote vliegtuigen gaat, was er de voorbije 10 jaar voor DHL een uitzondering voorzien in de regelgeving voor nachtvluchten’, benadrukt de Vlaamse minister.

Maar ontslagnemend minister Gilkinet stelde enkele dagen na de verkiezingen in juni volgens Weyts ‘heimelijk’ een instructie op. ‘Die heft de uitzondering voor DHL op. Het gevolg zou zijn dat DHL geen nachtvluchten meer mag uitvoeren met de Boeing 777. Noodgedwongen zou DHL de Boeing 777 moeten vervangen met toestellen zoals de Airbus A300. Dat is een kleiner toestel, dat dus veel voller geladen moet worden. De geluidsoverlast van dat soort nachtvluchten kan 60 procent hoger liggen’, zegt Weyts.

Geschorst

Minister Weyts vroeg aan de Vlaamse regering om een belangenconflict in te roepen tegen de instructie. Dat is vrijdag ook gebeurd tijdens een elektronische ministerraad.  Een belangenconflict is een formeel conflict tussen verschillende entiteiten van het land, waarbij een van de entiteiten vindt dat haar belangen ernstig geschaad worden door de maatregelen van een andere entiteit. Wanneer een entiteit een belangenconflict inroept, worden de gewraakte maatregelen geschorst om overleg te kunnen plegen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content