
Vlaamse regering keurt defensieplan goed
De Vlaamse regering heeft vrijdagavond na een marathonvergadering het Vlaamse defensieplan goedgekeurd. Dat meldt Vlaams minister-president Matthias Diependaele. Het gaat om een tienpuntenplan. Centraal staat de oprichting van een Vlaams Defensiefonds dat tot 1 miljard euro aan kapitaal moet bundelen. De richtlijn-Muyters gaat op de schop en er komt een Vlaams Centrum voor Digitale Veiligheid.
Minister-president Matthias Diependaele (N-VA) kan dus met een goedgekeurd defensieplan het paasreces in. Dat plan belichaamt de Vlaamse bijdrage aan de verhoogde defensie-inspanningen. Zoals eerder gezegd, zal Vlaanderen niet investeren in militair materieel zoals tanks, granaten of vliegtuigen – dat is een federale bevoegdheid – maar wel in de ondersteuning en de uitbouw van de defensie-industrie.
Het Vlaamse plan bestaat uit tien actiepunten. Zo komt er een Vlaams Defensiefonds “dat tot 1 miljard euro strategisch kapitaal bundelt voor bedrijven met defensie- of dual use technologie”. Daarnaast gaat de omzendbrief Muyters op de schop. Die richtlijn van oud-minister van Economie Philippe Muyters (N-VA) schrijft onder meer voor dat overheidssteun voor onderzoek en ontwikkeling (O&O) van defensiebedrijven enkel toegelaten is als de technologieën naast een militaire ook een civiele toepassing hebben. Door de afschaffing van de omzendbrief “verdwijnt een rem op het Vlaamse defensieonderzoek”.
Verder is afgesproken dat strategische infrastructuurprojecten zullen kunnen rekenen op een versoepeld vergunningenbeleid en dat er investeringen komen om de infrastructuur zoals wegen en spoorverbindingen klaar te maken voor militair transport. Er is ook een luik ‘burgerlijke weerbaarheid’ met steun voor lokale vrijwilligerskorpsen en belevingsdagen om burgers te leren omgaan met crisissituaties.
Op 1 mei start ook het Vlaams Centrum voor Digitale Veiligheid. Dat moet het centrale aanspreekpunt worden voor de cyberveiligheid bij Vlaamse en lokale overheid. “De recente cyberaanvallen op overheidswebsites door Russische hackers onderstrepen de dringende noodzaak om onze digitale infrastructuur te versterken, zegt minister-president Matthias Diependaele. (Belga)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier