Vlaams Belang gaat mee besturen in Izegem
In het West-Vlaamse Izegem heeft de stadslijst Stip+ een coalitie gesloten met de extreemrechtse partij Vlaams Belang. Als stemmenkampioen van Stip+ wordt Kurt Grymonprez de burgemeester. Op een persconferentie benadrukte de stadslijst – met onafhankelijken en enkele Open VLD’ers – dat de coalitie met Vlaams Belang een keuze voor Izegem is, die losstaat van de nationale politiek.
Met tien zetels kwam de stadslijst Stip+ als grote winnaar uit de verkiezingen in Izegem. De N-VA van burgemeester Bert Maertens viel terug op acht zetels. Vlaams Belang sleepte vijf zetels in de wacht, terwijl CD&V en Vooruit-Groen elk drie zetels hebben.
Stemmenkampioen Grymonprez
Als stemmenkampioen van Stip+ kreeg voormalig schepen Kurt Grymonprez het initiatiefrecht. In eerste instantie werd de mogelijkheid onderzocht om een coalitie te vormen met CD&V en Vooruit-Groen, maar CD&V gaf uiteindelijk de voorkeur aan een bredere coalitie met N-VA. Ook die gesprekken draaiden op niets uit, waardoor Vlaams Belang in beeld kwam om een weliswaar nipte meerderheid te vormen.
“Er is geen gemakkelijke keuze, maar we hebben gekozen voor de kiezer”, reageert Kurt Grymonprez. De nieuwe burgemeester van Izegem legde uit dat er in eerste instantie een akkoord was met CD&V en met Vooruit-Groen, maar dat CD&V de stekker uit dat akkoord trok. “We waren dus gedwongen om die keuze te maken. Vijftien van negenentwintig zetels is inderdaad een krappe meerderheid, iedereen zal dus in het gareel moeten lopen.”
Grymonprez kwam ook nog terug op de gesprekken met Bert Maertens van N-VA. Vanaf maandag zou hij het initiatiefrecht krijgen, maar ook dan zou Stip+ eigenlijk incontournable gebleven zijn. “Ik heb hem dus gevraagd om onmiddellijk zijn voorstel te doen, maar dat kwam er niet. Wat was het nut van nog te wachten? Zonder CD&V was N-VA op dat moment niet bereid om met ons samen te werken, maar wij wilden het huidige bestuur niet zomaar depanneren.
Voorzitter Dominique Stove (Stip+) benadrukte dat de coalitie niets te maken heeft met de nationale politiek. “We hebben een coalitie gevormd met mensen die 100 procent voor Izegem gaan en die twee weken geleden de verkiezingen gewonnen hebben.” Ook Stove wierp op dat alle mogelijke pistes onderzocht werden. “We hadden een hele goede connectie met groenrood. Vorige week hadden we zelfs het jawoord van CD&V, maar dat hebben ze een uur later al gebroken. Na hun afstraffing was het sowieso moeilijk om met N-VA verder te gaan.”
Cordon sanitaire opnieuw doorbroken
Eerder werd het cordon sanitaire al doorbroken in Ranst, in de provincie Antwerpen. Daar moest de lokale afdeling van het Vlaams Belang wel van naam veranderen om tot het gemeentebestuur toe te treden, maar dat is in Izegem niet het geval. Er werd wel een duidelijk charter opgesteld dat de leden van het Vlaams Belang zullen moeten ondertekenen en respecteren, luidt het. In het Oost-Vlaamse Ninove haalde Forza Ninove van Guy D’haeseleer de absolute meerderheid en moest geen andere partij een akkoord met Vlaams Belang sluiten.
Stove merkte op dat de programma’s van Stip+ en Vlaams Belang heel gelijkaardig waren. Zo hebben ze dezelfde visie op vlak van infrastructuur en mobiliteit.
“In het eerste gesprek was het duidelijk dat we op dezelfde lijn zaten”, bevestigt Sam Weyts van Vlaams Belang. Ook op persoonlijk vlak was er volgens de kersverse schepen onmiddellijk een klik. “We zijn razend enthousiast om voor Izegem samen te werken. We willen van Izegem een nette en veilige gemeente maken.” Weyts had ook al kort contact met de nationale partijvoorzitter Tom Van Grieken, die hem uiteraard feliciteerde met het akkoord.
Op de lijst van Stip+ stonden ook enkele kandidaten die bij de federale en Vlaamse verkiezingen nog voor Open VLD opkwamen. “De liberalen binnen onze partij zijn niet over één nacht ijs gegaan”, aldus voorzitter Stove. “Ze hebben ook hun voorwaarden gesteld, zoals het charter. Maar het was de enige optie. Door het omgekeerd cordon tegen ons werden we in de richting van het Vlaams Belang geduwd.”
Open VLD-voorzitter neemt ontslag
De lokale Open VLD-voorzitter Nigel Casier heeft zijn ontslag bij Open VLD ondertussen al ingediend. “Het was geen gemakkelijke keuze voor ons allemaal. Het was ook niet onze eerste keuze. Ik was zelfs superblij met de eerste keuze, tot de CD&V woordbreuk pleegde.”
De bevoegdheden zijn nog niet verdeeld, maar voor Stip+ zullen Nadia Staes, Bruno Lambert, Matthias Leenknecht en Jan Dierickx-Vissers zetelen als schepen. In de loop van de legislatuur zal gemeenteraadsvoorzitter Nigel Casier het schepenambt van Dierickx-Vissers overnemen. Voor Vlaams Belang worden Sam Weyts en Filip Buyse de schepenen.
Volg hier alle updates over de lokale en provinciale verkiezingen van 13 oktober
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier