Véronique Goossens (Belfius): ‘Ik heb goede hoop op een vlotte regeringsformatie’

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. © Belga
Lotte Lambrecht

Wat is voor u de grootste verrassing van deze verkiezingen?

Véronique Goossens: De verkiezingsuitslag in Wallonië. De liberale MR van Georges-Louis Bouchez is er heel duidelijk en toch wat onverwacht de grote winnaar. De opkomst van Les Engagés hadden we wel verwacht, maar zo’n landslide is een signaal dat Wallonië een andere kant op wil. Je zou kunnen zeggen dat beide landsdelen toch iets meer naar elkaar zijn toegegroeid. Maar ook de verkiezingsresultaten in Vlaanderen zijn opmerkelijk.

Voor de Open VLD is het een ware zwarte zondag geworden.

Goossens: De Open VLD heeft inderdaad een zware afstraffing te verduren gekregen, maar die zal misschien deels opgevangen worden door de overwinning van de Franstalige liberalen. Binnen een federale regering is het gangbaar dat de politieke families samen besturen, dus daar liggen nog kansen voor de Open VLD. En dan heb je nog het hele verhaal rond een mogelijke staatshervorming. Bart De Wever heeft in zijn overwinningsspeech opnieuw heel duidelijk gepleit voor zelfbestuur. Maar die autonomie wordt door alle partijen op een heel andere manier ingevuld. De centrumpartijen pleiten bijvoorbeeld vaak voor een herfederalisering van bevoegdheden. De vraag is in hoeverre die wens verenigbaar is met wat de N-VA wil. Die onderhandeling gaat nu beginnen.

‘Misschien wordt de afstraffing van de Open VLD deels opgevangen door de overwinning van de Franstalige liberalen.’

Het Vlaams Belang heeft lager gescoord dan verwacht. Kan die partij een rol spelen in de regeringsformatie?

Goossens: Bart De Wever zei de afgelopen weken nee tegen een samenwerking met het Vlaams Belang. Als informateur zal hij uiteraard met iedereen het gesprek aangaan, maar het is afwachten wat er uit de bus komt. Ik heb wel goede hoop op een vlotte regeringsformatie, mede doordat de verkiezingsresultaten van beide landsdelen in elkaars verlengde liggen. Ik zie onmiddellijk de compromissen die mogelijk zijn over de taalgrenzen heen. Dat lag bij de verkiezingsresultaten van vijf jaar geleden toch helemaal anders. Hoe dan ook: de N-VA is niet gelijk aan de MR. Die partijen verschillen onderling duidelijk van elkaar. Maar wat het sociaal-economische programma betreft, zie ik veel overeenkomsten.

Een kleine pronostiek als afsluiter: wie wordt volgens u de nieuwe premier?

Goossens: Dat is moeilijk te zeggen, maar het lijkt er alleszins op dat Bart De Wever kans maakt.

Dus bye bye Antwerpen dan maar?

Goossens: Premier én burgemeester zijn lijkt me moeilijk te combineren.

Noël Slangen: ‘De kans dat Bart De Wever premier wordt, acht ik redelijk klein’

Partner Content