INTERACTIEVE KAART: bekijk hier de verkiezingsuitslag in uw gemeente

Jan Herregods

De uitslagen van de verkiezingen van 13 oktober lopen binnen.

Klik op de interactieve kaart om de uitslagen te zien van uw gemeente.

De opkomst bij de lokale en provinciale verkiezingen heeft zondag een flinke duik genomen. Dat blijkt uit de cijfers van de gemeenten waar alle bureaus zijn geteld. In veel gevallen daagde minder van 70 procent van de stemgerechtigde kiezers op, in sommige gemeenten zakte de opkomst zelfs onder de 60 procent.

Dat de opkomstcijfers zouden dalen, lag in de lijn der verwachtingen. Deze lokale verkiezingen zijn de eerste stembusgang waarbij niet langer een opkomstplicht, maar een stemrecht geldt. De kiezers hoefden dus niet naar de stembus te trekken.

Meest opvallende resultaten:

ANTWERPEN: comfortabele voorsprong voor Bart De Wever

In Antwerpen blijft zittend burgemeester Bart De Wever (N-VA) voorlopig stevig in het zadel. Open   VLD zou verdwijnen uit de Antwerpse gemeenteraad. Een linkse meerderheid lijkt onmogelijk. Dat blijkt op basis van 327 van de 369 stembureaus.

N-VA klokt momenteel af op 37,4 procent van de stemmen. PVDA staat tweede met 20,2 procent, Vooruit volgt met 12,8 procent. Vlaams Belang (10,8 procent) en Groen (10,4 procent) vechten om de vierde plaats. CD&V en Open Vld duiken naar respectievelijk 3,4 en 2,2 procent. Nieuwkomer Fouad Ahidar haalt 1,5 procent.

Volgens deze voorlopige resultaten kan De Wever op die manier verder besturen met enkel Vooruit. Samen hebben ze met 31 zetels voldoende voor een meerderheid. Huidig coallitiepartner Open VLD zou verdwijnen uit de Antwerpse gemeenteraad. De linkse partijen PVDA, Vooruit en Groen zouden met 24 zetels niet voldoende hebben voor een meerderheid.

NINOVE: Nog onduidelijk of Forza Ninove absolute meerderheid behaalt

Het blijft onduidelijk of Guy D’haeseleer met zijn lijst Forza Ninove een absolute meerderheid haalt in Ninove. Kort voor 19 uur heeft de lijsttrekker de militanten nog eens toegesproken. “We gaan rustig de uitslagen afwachten. Hoe het ook afloopt: ik ben ongelofelijk trots”, zei hij.

Met zowat de helft van de stemmen geteld, staat Vlaams Belanger D’haeseleer op 18 van de 35 zetels. “Jullie moeten van mij nog geen overwinningsspeech verwachten, maar wat we vandaag meemaken is iets spectaculairs. Ik heb er dertig jaar met mijn team naartoe gewerkt”, zei hij.

OOSTENDE: John Crombez wint Oostende terug voor de socialisten

De lijst Vooruit Plus van socialistisch kopstuk John Crombez is de grootste geworden in Oostende. De socialisten halen er 38,6 procent van de stemmen. Zittend burgemeester Bart Tommelein moet de duimen leggen. Zijn stadslijst Trots op Oostende, met Open VLD, Groen en CD&V, blijft steken op 19,3 procent.

Crombez haalde het ook qua voorkeurstemmen makkelijk van Tommelein. De voormalige SP.A-voorzitter kreeg er meer dan 9000, Tommelein moet het met minder dan 3000 voorkeurstemmen stellen. De socialisten hebben 18 zitjes in de 41-koppige gemeenteraad. Crombez krijgt nu twee weken het initiatiefrecht en kan in theorie in zee met Trots op Oostende (8 zetels), of N-VA (8 zetels). Het Vlaams Belang haalde 6 zetels in de badstad, PVDA telt 1 verkozene in de Oostendse gemeenteraad. 

In 2018 was de Stadslijst van toenmalig burgemeester Johan Vande Lanotte de grootste in Oostende, maar de liberalen van Tommelein konden als tweede partij de sjerp afsnoepen in coalitie met Groen en CD&V.

SINT-NIKLAAS: N-VA-burgemeester Dehandschutter wint duel van Vooruit-uitdager Rousseau

In Sint-Niklaas heeft de N-VA van uittredend burgemeester Lieven Dehandschutter het pleit gewonnen van Vooruit-voorzitter Conner Rousseau. Vlaams Belang strandt op de derde plaats met 19,5 procent.

N-VA blijft in Sint-Niklaas de grootste met 27,5 procent van de stemmen. Zo behoudt de partij haar 14 van de 42 zetels in de gemeenteraad. Vooruit moet genoegen nemen met 25,6 procent, maar na een zwaar verlies in 2018 maakt de partij wel opnieuw een sprong in zetelaantal: van 5 naar 12. Met 6741 stemmen kroonde Rousseau zich wel tot stemmenkampioen in Sint-Niklaas. Maar Dehandschutter haalde met 6223 stemmen de meeste stemmen op de grootste lijst en is dus aan zet om een nieuw stadsbestuur te vormen. Op de derde plaats komt Vlaams Belang van lijsttrekker Filip Brusselmans met 19,5 procent, goed voor 9 zetels. Dat zijn er twee meer dan de voorbije bestuursperiode. Brusselmans zelf haalde 3794 stemmen. CD&V volgt op de vierde plaats met 10,5 procent en 4 zetels (2 zetels verlies) en Groen op de vijfde plaats met 8,6 procent en 3 zetels (3 zetels verlies). De laatste zetel is voor PVDA met 4,8 procent van de stemmen. Liberaal Sint-Niklaas moet genoegen nemen met 3,5 procent.

TIENEN: Jonathan Holslag op weg naar sjerp

In Tienen stevent professor Jonathan Holslag af op het burgemeesterschap. Met ruim een derde van de bureaus geteld ligt zijn nieuwe lijst Durf aan de leiding met 26,8 procent, met een ruime voorsprong op CD&V/Tienen VRT van burgemeester Katrien Partyka, dat 18,5 procent haalt.

BRAKEL: Alexander De Croo tevreden met absolute meerderheid

Ondanks een stevige achteruitgang kijkt ontslagnemend premier Alexander De Croo tevreden naar zijn resultaat in Brakel. Hij wijst erop dat Open VLD in Brakel wel vooruitgang boekt ten opzichte van het resultaat bij de verkiezingen van 9 juni en bovendien de absolute meerderheid behoudt.

“We doen dit op een Open VLD-lijst, als één van de weinige in Vlaanderen, op een moment dat nationaal de wind tegen ons is”, aldus De Croo. Hij haalde ook 2.300 voorkeurstemmen, waardoor hij burgemeester kan worden.

Volg al het verkiezingsnieuws in onze liveblog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content