Vergeet de raketijscoalitie, de bromance tussen De Wever en Rousseau is veel belangrijker

De geel-rode samenwerking tussen Bart De Wever (N-VA) en Conner Rousseau (Vooruit) loopt gesmeerd. © Belga
Tex Van berlaer
Tex Van berlaer Journalist Knack

Bart De Wever (N-VA) gunt de CD&V geen plaats in het Antwerpse stadsbestuur. Ook buiten de Scheldestad is de entente tussen de N-VA en Vooruit belangrijker dan het doortrekken van de Vlaamse regeringscoalitie.

‘N-VA en Vooruit hebben na verkennende gesprekken besloten om exclusief en in alle discretie verder met elkaar te onderhandelen.’ Woensdagnamiddag stuurde het kabinet van Bart De Wever de keuze van de Antwerpse burgemeester de wereld in. Om een ‘sterk en stabiel’ stadsbestuur te vormen, kijkt de N-VA enkel naar het Vooruit van Kathleen Van Brempt. Zoals verwacht valt Groen af.

En dus ook einde verhaal voor de CD&V. Nochtans rees de laatste dagen het gerucht dat ook de christendemocraten aan boord zouden worden gehesen in de Scheldestad. Na de fusie met Borsbeek heeft ’t Stad recht op twee extra schepenen. De N-VA en Vooruit zouden geen al te hoge prijs hoeven te betalen voor de bestuursdeelname van de CD&V. In één klap zou De Wever de Vlaamse regeringscoalitie van N-VA, Vooruit en CD&V doortrekken naar zijn stad.

Quod non. Zoals een N-VA’er het stelt: ‘Zulke altruïstische weldoeners zijn we nu óók weer niet.’

De CD&V van de onbekende Pieter De Cock was dan ook helemaal niet nodig. De partij behaalde slechts één zetel. De N-VA en Vooruit behalen samen een comfortabele meerderheid van 30 op 55 zetels.

Luttele minuten na de aankondiging van het kabinet-De Wever volgde er een uit de provincie Antwerpen. Ook op provinciaal niveau vliegt de CD&V naar de oppositie. ‘Op basis van de inhoudelijke overeenkomsten kiezen we ervoor om de gesprekken voort te zetten met Vooruit’, klonk het bij N-VA-gedeputeerde Luk Lemmens, die dicht bij De Wever staat.

Het is een publiek geheim dat zowel Bart De Wever als Conner Rousseau een koelere relatie met Sammy Mahdi heeft.

Twee provincies en Turnhout

Sinds de verkiezingen van 13 oktober was de verwachting dat de Vlaamse ‘raketijscoalitie’ (geel-rood-oranje) zo veel mogelijk zou worden doorgetrokken naar het lokale niveau. Via die afspiegelingscoalities zou het makkelijker werken zijn – de Vlaamse regering is essentieel voor steden, gemeenten en provincies. Dat lukte ook onder meer in de provincies West- en Oost-Vlaanderen.

Voor het overige valt de verspreiding van de raketijsformule mee. Tot nu toe werd enkel in Turnhout de coalitie doorgetrokken, onder leiding van Hannes Anaf (Vooruit). In het Hasselt van Steven Vandeput (N-VA) zit naast Vooruit en de CD&V ook de Open VLD in de coalitie. In alle andere centrumsteden is er van een afspiegelingscoalitie (voorlopig) geen sprake.

Vóór Antwerpen was er immers Gent. De keuze van Voor Gent, een kartel van Open VLD en Vooruit, voor de N-VA bracht heel wat teweeg. Groen valt uit de boot. Maar dus ook de CD&V, die de weigering al vroeg in de onderhandelingen te horen kreeg. En ook al wordt de rol van voorzitter Conner Rousseau in Gent volgens bronnen overschat, de historische bestuursdeelname van de N-VA in de Arteveldestad gebeurt wel onder zijn auspiciën.

Ook in het Sint-Niklaas van Rousseau is er van een raketijscoalitie geen sprake. Daar onderhandelt de N-VA van burgemeester Lieven Dehandschutter alleen met Vooruit. Eenzelfde scenario in het Oostende van toekomstig burgemeester John Crombez (Vooruit).

Links Gent in rouw: ‘Maar de woede richting Conner Rousseau is onterecht’

Lubbeek Leeft

De lokale context is soms ook zo specifiek dat een nationaal ordewoord weinig zou uithalen. In het Genk van CD&V’er Wim Dries was het haast ondenkbaar dat hij met de N-VA van grote rivale Zuhal Demir in zee zou gaan. Dries koos voor Vooruit-Groen. In Leuven stelt de N-VA dan weer te weinig voor om incontournable te zijn voor de coalitie van Mohamed Ridouani (Vooruit). De sociaaldemocraat neemt Groen en CD&V opnieuw mee op.

De bromance tussen De Wever en Rousseau is hechter dan een driehoeksverhouding met Sammy Mahdi (CD&V) erbij. Het is een publiek geheim dat zowel De Wever als Rousseau een koelere relatie met Mahdi heeft. Bovendien heeft Rousseau geen hoge pet op van de groenen, waardoor samenwerking op links geen must is. De geel-rode samenwerking loopt gesmeerd.

Mahdi kan zich wel optrekken aan een uitstekend resultaat op 13 oktober, dat de status van de CD&V als lokale partij bij uitstek heeft bevestigd. Al liet Lubbeeks burgemeester Theo Francken (N-VA) woensdag wel weten dat hij de CD&V zal inruilen voor de lokale partij Lubbeek Leeft.

Theo Francken (N-VA): ‘De mensen gaan van premier De Wever houden, ook in Wallonië’

Partner Content