Van schoolvakanties tot Vlaamse toetsen: de Zuhal Demir-trein dendert voort
Ook in haar nieuwe rol voelt Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) zich als een vis in het water. Met communicatieve salvo’s zorgt ze voor ongenoegen bij haar coalitiepartners. ‘Hier kijk ik echt niet naar uit.’
‘Demir wil dat ouders weten hoe goed school scoort.’ De inkt van de voorpagina van De Morgen was dinsdagochtend nog niet droog of het ballonnetje van Vlaams minister van Onderwijs Zuhal Demir (N-VA) werd al afgeschoten door haar coalitiepartners Vooruit en de CD&V.
‘Geen goed idee’, tweette Hannelore Goeman (Vooruit) om 8u17. ‘Geen kind wordt beter van dynamiek van “goeie” versus slechte scholen.’ Om 9u03 uur volgde Loes Vandromme, onderwijsspecialist voor de CD&V. ‘Ik pas voor een “Tripadvisor voor scholen”. Dit hadden we niet afgesproken.’
Profilering
Binnen de Vlaamse meerderheid wordt gecrispeerd gereageerd op wat zij zien als een soloslim van de minister. ‘Hier kijk ik echt niet naar uit de komende jaren’, zegt een parlementslid. ‘Ik verwacht van een minister dat die de komende vijf jaar gebruikt om de kwaliteit van ons onderwijs écht te verbeteren in plaats van zichzelf te profileren’, klinkt het elders. Het valt dus nog af te wachten of leerlingen en hun ouders daadwerkelijk te weten zullen komen hoe hun school scoort op de Vlaamse toetsen.
Naar verluidt zou Vooruit-voorzitter Conner Rousseau zijn troepen in het Vlaams Parlement hebben gevraagd om niet telkens in te gaan op de media-offensieven van Demir.
Niet dat Demirs coalitiepartners dit niet hadden zien aankomen. Naar verluidt zou Vooruit-voorzitter Conner Rousseau zijn troepen in het Vlaams Parlement hebben gevraagd om niet telkens in te gaan op de media-offensieven van Demir. Zo zou haar vraag naar aandacht alleen maar worden gevoed. Tegelijk kan de meerderheid niet op haar lip blijven bijten.
Vorige maand deed Demir de wenkbrauwen fronsen door van maandag 30 juni een schooldag te maken. Normaliter is het de gewoonte dat die dag dan wordt geschrapt. Niet zo voor Demir. Elke schooldag is nodig, vindt ze, ook wanneer de rapporten al zijn uitgedeeld.
De Leraarskamer van Knack: ‘Kortere zomervakantie? Als we maar genoeg kunnen recupereren’
Valse start
Als minister van Werk kondigde Demir in oktober aan het mes te zetten in de raad van bestuur van de arbeidsbemiddelingsdienst VDAB. In plaats van tien vertegenwoordigers voor de werkgeversorganisaties en tien voor de vakbonden, krijgen ze er nu elk vier. Vooral de vakbonden waren ziedend. ‘Een valse start voor de minister’, luidde het bij het ABVV.
Een maand later volgde de aankondiging dat de doelgroepenkorting werd geschrapt. Die werd ooit in het leven geroepen voor werkgevers die oudere werknemers in dienst blijven houden. ‘Ik viel van mijn stoel toen ik vernam dat dat bestond’, klonk het bij Demir. De besparing moet ruim 40 miljoen euro opleveren.
Nochtans was het haar N-VA-collega Philippe Muyters die als minister van Werk een decennium geleden het uitdoofscenario voor de regeling had uitgewerkt. Minister Demir versnelt dat bestaande scenario. ‘Ik hoop dat u niet echt van uw stoel bent gevallen’, zei Robrecht Bothuyne (CD&V) haar in het parlement.
Bij ondernemersorganisatie Unizo waren ze er niet over te spreken. ‘Contractbreuk’, zei topman Danny Van Assche.
Oorlog met de koepels
In de vorige beleidsperiode schoot de populariteit van Demir als een komeet omhoog door haar parler-vrai. Als minister van Omgeving maakte ze furore met haar tussenkomsten rond stikstof en PFAS. De Boerenbond werd een gedroomde antagonist. In 2023 schreef ze haar levensverhaal uit in het boek ‘Zuhal’ met als ondertitel ‘Een beetje rebelsheid kan de wereld veranderen’.
Die rebelsheid werd ook binnen haar N-VA opgemerkt. Toen voorzitter Bart De Wever door zakenkrant De Tijd werd gevraagd of ze een goede minister-president zou zijn, antwoordde hij: ‘Het zou een sprookje zijn: de eerste volwaardige vrouwelijke minister-president met een migratieachtergrond. Maar ze is meer een solozangeres, terwijl een minister-president de orkestleider moet zijn.’
Vandaag heeft Demir niet langer de Boerenbond of chemiereus 3M tegenover haar, maar de onderwijskoepels en de sociale partners. Nadat ze in oktober naast de sjerp in Genk greep, legt ze zich de komende jaren volledig toe op haar nieuwe bevoegdheden. ‘Ik ga geen oorlog voeren met de koepels. Voor mij staat het belang van het kind voorop’, bezwoer Demir afgelopen weekend in De Tijd. In ieder geval heeft Zuhal Demir 2.0 zich nu al op de kaart gezet.
‘Wordt Demir uitgestuurd om de onderwijskoepels te slopen?’: experts Wouter Duyck en Dirk Van Damme over het nieuwe regeerakkoord
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier