Van camera’s met gezichtsherkenning tot ‘robocops’: veiligheid staat centraal in verkiezingscampagne

Pieter De Cock, Annelies Verlinden en Sammy Mahdi (allen CD&V) gaven een persconferentie over ‘nabije veiligheid’. © BELGA
Tex Van berlaer
Tex Van berlaer Journalist Knack

Terwijl de CD&V van ‘nabije veiligheid’ de inzet van de verkiezingen wil maken, denkt Vooruit-voorzitter Conner Rousseau na over het inzetten van camera’s met gezichtsherkenning tegen sluikstorten.

‘Ik voel mij bijna in China.’ Open VLD-voorzitter Eva De Bleeker wist niet wat ze hoorde toen ze Conner Rousseau (Vooruit) donderdagavond op VTM hoorde pleiten voor camera’s met artificiële intelligentie om sluikstorten tegen te gaan. Het onveiligheidsgevoel is groter in buurten waar het niet schoon is, aldus Rousseau. De socialist liet zich inspireren door Nederland en wil de nieuwe technologie minstens een kans geven. N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever zei dat zijn stad al artificiële intelligentie inzet tegen sluikstorten, al komt daar (voorlopig) geen gezichtsherkenning aan te pas.

Het was een van de meest opmerkelijke passages in Het Grote Gemeentedebat, dat de zeven partijvoorzitters bijeenbracht. Niet zo verwonderlijk: met de burgemeester als hoofd van de lokale politie is veiligheid een belangrijk thema in de campagne voor de lokale verkiezingen.

Zwaarbewapende robocops

Vrijdagochtend hield de CD&V een persconferentie in het Antwerpse district Merksem over het belang van ‘nabije veiligheid’. Ontslagnemend minister voor Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) kwam er voor het eerst 15 proefprojecten voorstellen die inzetten op ‘nabijheidspolitie’. Onder meer een chatbot van de Gentse politie kan rekenen op een subsidie van 100.000 euro.

Verlinden werd geflankeerd door Antwerps CD&V-lijsttrekker Pieter De Cock, die de te grote belangstelling van burgemeester De Wever voor ‘zwaarbewapende robocops’ laakte.

Ook CD&V-voorzitter Sammy Mahdi beklemtoonde er het belang van de wijkagent. In het kader van de Arizona-regeringsonderhandelingen legt zijn partij een verdubbeling van het aantal wijkagenten op tafel. Volgens Mahdi mag de politiek het thema veiligheid niet overlaten aan het Vlaams Belang.

‘Het idee dat de politie of een GAS-ambtenaar nu mag beslissen of een vrouw “te naakt” of “te bedekt” is, is ronduit problematisch.’

Alexandra d’Archambeau (Open VLD)

Vechtfilmpjes

De partij van Tom Van Grieken profileert zich als vanouds als veiligheidspartij. Zowel in de nationale campagne van 9 juni als vandaag zegt het Vlaams Belang ‘dat de angst van kamp moet veranderen’: van slachtoffer naar dader. In haar speerpuntenprogramma spreekt de partij over nultolerantie voor ‘druggebruik, vandalisme en werkelijke overlast’. Met het delen van vechtfilmpjes van ‘allochtoon tuig’ op sociale media klaagt de uiterst rechtse partij in één beweging de multiculturele samenleving aan.

Ook de N-VA zet zich al jaren in de markt als partij van law-and-order. Als burgemeester investeerde De Wever danig in de politiemacht. Ook is De Wever voorstander van GAS-boetes. Onlangs maakte de stad het mogelijk om GAS-boetes uit te delen aan activisten die de banden van SUV’s laten leeglopen. Op de gemeenteraad van 23 september – amper drie weken voor de gemeenteraadsverkiezingen – onthulde De Wever zelfs dat iemand op de lijst van Groen betrokken was bij zo’n actie. De N-VA’er noemde de persoon niet bij naam, maar Groen-lijsttrekker Bogdan Vanden Berghe reageerde verbolgen op het feit dat De Wever de privacy van een politieke tegenstander te grabbel gooide.

Franstaligen in Wallonië en Brussel worden rechtser en… Vlaamser

Te naakte vrouwen

Dat het GAS-reglement mogelijk kan doorschieten, was ook onderwerp van de discussie in Antwerpen. Na de hervorming van het Strafwetboek nam de stad nieuwe regels aan om ongepast of aanstootgevend gedrag tegen te gaan. Volgens de oppositie zijn die regels te zeer voor interpretatie vatbaar. ‘Het idee dat de politie of een GAS-ambtenaar nu mag beslissen of een vrouw “te naakt” of “te bedekt” is, is ronduit problematisch’, schrijft Open VLD’ster Alexandra d’Archambeau op Knack.be. Volgens De Wever is zijn politiekorps verstandig genoeg om enkel in te grijpen wanneer het moet. De regel is vooral geschreven met het oog op excessen bij de sekswerkers in het Schipperskwartier.

Uit het VTM-voorzittersdebat bleek overigens dat de N-VA, het Vlaams Belang en de CD&V vinden dat ouders van minderjarigen een gasboete moeten kunnen krijgen als hun kind voor overlast zorgt. Voor de Open VLD kan het ook, zij het enkel in extreme gevallen.

Twijfelt u aan uw stemtest? Doe hier mee aan de Stemtest-check voor onze provinciehoofdsteden

Partner Content