Vallen de N-VA en Vooruit elkaar in de armen in Antwerpen én Gent?

Mathias De Clercq (Voor Gent) en Bart De Wever (N-VA). © Belga
Tex Van berlaer
Tex Van berlaer Journalist Knack

In heel wat gemeenten zitten de coalitiegesprekken erop, maar in de twee grootste steden is het nog spannend. De N-VA staat dicht bij bestuursdeelname in Gent. En krijgt Jos D’Haese (PVDA) volgende week het estafettestokje van Bart De Wever (N-VA) in Antwerpen?

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) laat niet in zijn kaarten kijken. De agenda voor de coalitiegesprekken wordt niet aan de neus van journalisten gehangen. Ook binnen Vooruit en Groen zeggen ze nergens van te weten.

Wat weten we dan al wel? Dat De Wever lange en inhoudelijke gesprekken heeft gehad met zowel Vooruit als Groen. Ook de CD&V van de nationaal onbekende Pieter De Cock is officieel nog steeds kanshebber om in de meerderheid te belanden.

Ook in de districten van de Scheldestad lopen de gesprekken. Volgens bronnen zouden die deze week in een stroomversnelling komen. Maar de plannen voor de vorming van het volgende Antwerpse stadsbestuur, die kent enkel De Wever.

‘Ik betwijfel ten zeerste of er binnen een week een bestuursakkoord kan worden gesloten.’

Bogdan Vanden Berghe (Groen)

Theo Francken (N-VA): ‘Ook de war on drugs zal Bart De Wever wel oplossen in Antwerpen’

Sprookjesboek

Maar de klok tikt. De Wever heeft als stemmenkampioen van de grootste lijst (23 van de 55 zetels) twee weken lang het initiatiefrecht. Als de N-VA deze week geen akkoord kan sluiten, moet hij het estafettestokje doorgeven aan de PVDA van Jos D’Haese (12 zetels), die opnieuw twee weken krijgt om een coalitie te vormen.

Volgens Groen-kopman Bogdan Vanden Berghe zit dat eraan te komen. ‘Zelfs als deze week al een voorkeur voor een coalitie bekend zou worden, dan betwijfel ik ten zeerste of er binnen een week een bestuursakkoord kan worden gesloten. Daarvoor is Antwerpen iets te complex.’

In elk geval is een rondje voor de PVDA politiek onschadelijk. Er is geen meerderheid op links. En een coalitie met de N-VA bestaat alleen in sprookjesboeken. D’Haese zal dus vooral rondjes draaien. Dat ligt anders in een district als Borgerhout, waar de PVDA de grootste is en het initiatief nu al heeft.

Op verkiezingsavond leek de voortzetting van de huidige coalitie – die van de N-VA en Vooruit – de meest logische keuze. Samen heeft die 30 van de 55 zetels. De vraag is nu of De Wever ook de CD&V aan boord hijst. Zo zou de Vlaamse coalitie van de regering-Diependaele worden doorgetrokken in ’t Stad. Door de ene zetel van de christendemocraten erbij te nemen, zouden de socialisten een schepenpost kunnen verliezen.

‘Mathias De Clercq weet dat de groenen de uitbreiding van parking Zuid onmogelijk kunnen slikken.’

Gelekte nota in Gent

Ook in Gent beweegt er vanalles. Afgelopen weekend lekte de nota uit die burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) aan Groen en de N-VA gaf. De Clercq leverde een nota af die veel punten van het programma van Voor Gent, zijn kartellijst met Vooruit, overneemt. Maar bronnen aan de onderhandelingstafel hebben het over een duidelijk charmeoffensief tegenover de N-VA van Anneleen Van Bossuyt. Tussen De Clercq en Groen zou er dan weer een haar in de boter zitten.

Zo spreekt de nota over de uitbreiding van parking Zuid van 1000 tot 3000 plaatsen. ‘De Clercq weet dat de groenen dat onmogelijk kunnen slikken’, zegt een onderhandelaar. Tegelijk zou de liberaal de groenen duidelijk hebben gemaakt dat de nota te nemen of te laten was. Andere bronnen nuanceren dat. Maandagnamiddag gaat Groen langs bij De Clercq om het over de groene compromistekst te hebben – waarin de uitbreiding van de parking rood wordt doorgehaald.

Bij Anneleen Van Bossuyt heerst er absolute radiostilte. Bij de N-VA is het besef er dat ze dicht bij een historische bestuursdeelname staan. Zeker bij de donkerblauwe leden van Voor Gent is er veel animo om samen te werken. Van Bossuyt zette op 13 oktober een goede persoonlijke score neer met 10.683 voorkeurstemmen, ze moest alleen De Clercq (met ruim 14.000 stemmen) voorlaten.

Voor de rechtsere liberalen is het een risico haar nog zes jaar langer oppositie te laten voeren. In Het Nieuwsblad ziet Egbert Lachaert (Open VLD), oud-voorzitter en toekomstig burgemeester van Merelbeke-Melle, de voordelen van samenwerking. ‘De campagne is vrij stevig geweest tussen De Clercq en de groenen. Groen zal moeten inbinden of wordt buitenspel gezet.’

Net als in Antwerpen speelt de afspiegeling van de Vlaamse regering een rol, denkt Lachaert. ‘Natuurlijk proberen ze de Vlaamse regering door te trekken in provincies en steden. I’m not gonna blame them, vroeger hebben wij dat ook gedaan.’ Al is de CD&V ondertussen al uit de boot gevallen in Gent.

‘Tegen de N-VA, voor de liefde? Het essentialisme in Gent neemt bizarre proporties aan’

Vooruit-ledencongres op zondag

Samenwerking met de N-VA ligt dan weer moeilijk bij de donkerrode socialisten, die de huidige paars-groene coalitie willen voortzetten. Daar zou het probleem vooral bij mobiliteitsschepen Filip Watteeuw liggen. Volgens de regionale krant De Gentenaar is de nota van De Clercq er dan ook op gericht om Groen erbij te halen, maar viseert ze tegelijk het beleid en de stijl van Watteeuw.

In elk geval lijkt de kans klein dat De Clercq nog lag zal dralen. Als de burgemeester deze week geen coalitie vindt, gaat het initiatiefrecht immers naar Groen.

Vooruit Gent houdt rekening met een snelle beslissing. Alle leden werden door politiek voorzitter Joris Vandenbroucke per brief uitgenodigd voor een algemene vergadering komende zondag. ‘Ofwel om een akkoord en aanduiding van schepenen goed te keuren, hetzij om samen te bepalen wat onze verdere strategie is indien er nog geen nieuwe meerderheid is gevormd.’

‘Bart De Wever is stilaan de allergrootste verdediger van het cordon sanitaire’

Partner Content