Tuin minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V) ligt deels in landbouwgebied

Minister Jo Brouns (CD&V). © BELGA
Tex Van berlaer
Tex Van berlaer Journalist Knack

De prijs van landbouwgrond staat centraal in de onderhandelingen tussen de Vlaamse regering en protesterende boeren. Regeringspartij CD&V viseert het koopgedrag van de Vlaamse administratie en natuurvereniging Natuurpunt. Over de ‘vertuining’ en ‘verpaarding’ van landbouwgrond gaat het minder.

Experts bevestigen dat het aankoopgedrag van de Vlaamse administratie – meer bepaald door het Agentschap Natuur en Bos – en het gesubsidieerde Natuurpunt ook druk zetten op de markt. Zij kopen landbouwgrond op om er natuur van te maken.

De CD&V trekt fel van leer tegen dat soort aankopen. ‘Landbouwgrond moet landbouwgrond blijven’, zei voorzitter Sammy Mahdi dinsdagochtend nog in Humo. ‘Boeren worden voortdurend weggeconcurreerd door bedrijven, natuurverenigingen en de overheid zelf. Natuurpunt is de op twee na grootste grondbezitter van Vlaanderen. Boeren die een stuk van hun grond omzetten in natuur, botsen jaren later op natuurverenigingen die hen via de rechtbank verplichten om die natuur te beschermen en hun economische activiteit af te bouwen. Dat is toch absurd?’

Nochtans zetten ‘vertuining’ en ‘verpaarding’ ook druk op de prijzen van landbouwgrond, bevestigen experts. Tussen 2000 en 2010 is meer dan 43.000 hectare landbouwgrond verdwenen. Daarvan kreeg 10.000 hectare een nieuwe bestemming als natuur of bos. Bij 23.000 hectare is er sprake van ‘verpaarding’ of ‘vertuining’.

Vorige week bleek dat zowel Lode Ceyssens, gewezen CD&V-parlementslid en huidig Boerenbondvoorzitter, en andere CD&V-burgemeesters zelf bijdragen aan de verpaarding van landbouwgebied. Dat is voor alle duidelijkheid niet illegaal.

Volgens zowel Ceyssens als betrokken CD&V’ers is het oneerlijk om verpaarding en vertuining te vergelijken met het aankoopgedrag van ANB en Natuurpunt. Een paardenweide of tuin kan makkelijker omgeturnd worden tot landbouw dan dat het geval is met natuur.

Haven van Antwerpen

Nu blijkt dat ook een deel van de privétuin van minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V) op landbouwgrond ligt. Dat blijkt uit geografische overheidsinformatie. Opnieuw, dat is niet tegen de wet, maar draagt bij aan de vertuining van landbouwgrond. Brouns, die in 2013 burgemeester werd van het Limburgse Kinrooi, bevestigt dat een snipper van zijn tuin in agrarisch gebied ligt. Hij voegt er wel aan toe dat er al zo’n 50 jaar geen landbouwactiviteit plaatsvindt. ‘Bovendien is het gebied omringd door een woonzone.’

Landbouwgebied omvormen tot een tuin – al dan niet met een paard op – zet druk op de markt. ‘Die kopers veroorzaken een zonevreemde dynamiek’, legden experts van het Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek (ILVO) vorig jaar nog uit in het Vlaams Parlement. ‘Ze hebben vaak ook een mening over de landbouwkundige evolutie van de rest van dat landbouwgebied en ook dat kan wegen op de vergunningverlening.’ Zelfs het verlies van een klein deel van het areaal, aldus het ILVO, kan een ‘drastisch effect hebben op landbouwbedrijven’.

Dinsdag blokkeerden boze boeren de toegang tot de Antwerpse haven. De landbouwers willen zo een signaal geven aan de Vlaamse regering, die volgens de actievoerders te weinig toegevingen wil doen. Op Radio 1 stelde Stijn Zelderloo van de Verenigde Jonge Landbouwers dinsdagochtend het ‘democratisch onwaardige stikstofdecreet’ aan de kaak, maar ook de ‘instandhouding van onze open ruimte’. Zelderloo: ‘Landbouw zou landbouw moeten blijven, agrarisch blijft agrarisch’.

De Vlaamse regering zou het wel stilaan eens zijn over een planologische ruil. Op dit moment is er namelijk natuur en bos op zo’n 40.000 hectare landbouwgebied. Omgekeerd is er ongeveer 44.000 hectare landbouwgrond in de natuur. Door een ruil zou de bestemming van de gronden beter overeenkomen met de werkelijkheid.

Jos Ramaekers (Natuurpunt): ‘Minister Brouns gebruikt opruiende taal’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content