Ex-topman De Voorzorg Limburg naar rechtbank doorverwezen voor corruptie

Een campagnebeeld van SP.A in 2019. © SP.A

De raadkamer in Hasselt heeft vrijdag beslist dat de vroegere topman van De Voorzorg Limburg, Tony Coonen (58), en acht anderen voor de correctionele rechtbank moeten verschijnen in een grootschalig corruptiedossier.

Coonen wordt verdacht van actieve en passieve omkoping, misbruik van vertrouwen en belangenvermenging. Ook veertien vennootschappen zijn doorverwezen.

In verschillende media werd Coonen omschreven als een persoon met geld- en machtshonger. In 2021 dook zijn naam voor het eerst op in een grootschalig corruptie- en witwasdossier. Met onder meer de 56-jarige penningmeester van De Voorzorg Limburg en drie vastgoedondernemers werd hij in maart dat jaar opgepakt en bij de onderzoeksrechter voorgeleid. Coonen, zijn penningmeester D. M. en projectontwikkelaar D. M. zaten een tijdje in de cel en kwamen na een tweetal maanden onder voorwaarden vrij.

Volgens speurders van de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) van Limburg maakte Coonen misbruik van zijn topfunctie bij De Voorzorg in Limburg. Panden en gronden zouden in ruil voor gelden en giften aan bevriende projectontwikkelaars zijn toegewezen. In het onderzoek doken fictieve facturen op, uitgaande van Coonen zijn vennootschap Panta Rhei. Openbare aanbestedingen zouden bewust niet zijn uitgeschreven. Mededinging van concurrenten werd bemoeilijkt. Zo werd de wet op de overheidsopdrachten met de voeten getreden.

Partner Content