Tom Van Grieken: ‘Goede peiling komt ook met een keerzijde’

Tom Van Grieken
Tom Van Grieken © BelgaImage

Vlaanderen weer van ons’ is de slogan waarmee Vlaams Belang de komende maanden campagne zal voeren. Dat zei voorzitter Tom Van Grieken zondag op een meeting in Zellik. Tegenover de aanwezige leden relativeerde hij de goede peiling van vrijdag. ‘Die komt ook met een keerzijde’, zei de voorzitter.

De zogenaamde precampagne werd door Vlaams Belang gevoerd met het zinnetje ‘Ander en beter’, maar dat gaat nu op de schop voor de nieuwe slogan. “Het woord ‘ons’ zal het centrale begrip zijn gedurende deze hele campagne”, zei Van Grieken zondag. “Het nationalistische ‘ons’ staat tussen enerzijds het kille rechtsliberale ‘ik’ en anderzijds het alles vervagende ‘iedereen’ van links, waar iedereen wereldburger is. ‘Ons’ verzet zich tegen het neoliberale egoïsme, dat vindt dat de hele samenleving zich maar moet schikken naar de uiterste individuele persoonlijke keuze, waarvan de transgenderideologie en woke de meest recente voorbeelden zijn. Maar ‘ons’ verzet zich ook tegen het globalistische idee dat iedere organisch gegroeide volksidentiteit maar weggegomd moet worden.”

Nu de slogan bekend is, begint de partij het verkiezingsprogramma verder uit te werken. De komende weken zijn er provinciale inspraakmomenten en op 24 maart wordt het programma gestemd in Gent.

Keerzijde

Vlaams Belang weet zich gesterkt door de peiling van vrijdag, waarin de partij met 27,8 procent afgetekend de grootste werd. Maar Van Grieken relativeerde dat resultaat zondag. “Het blijft maar een peiling en ook een goede peiling moeten we durven relativeren. Het geeft vooral een tendens aan”, zei hij.

Bovendien komt dat resultaat volgens de voorzitter met een keerzijde. “Onze politieke tegenstanders gaan alles uit de kast halen om ons te proberen stoppen”, zei hij. “Als je denkt dat het de laatste jaren al erg was, gaan we nog wat meemaken. Ieder detail gaat uitvergroot worden, iedere tweet gaat bewust fout geïnterpreteerd worden en ze gaan ons vooral verzwijgen als we met positieve ideeën naar voor komen.” Hij riep de achterban op om niet overmoedig te worden. “We mogen het vel van de Vivaldibeer niet verkopen voor die beer geschoten is.”

Partner Content