Tom Van Grieken behoudt vertrouwen in lijsttrekker Houthulst, ook na valse beweringen over nieuwkomers

Tom Van Grieken (Vlaams Belang) op 1 september. © BELGA
Tex Van berlaer
Tex Van berlaer Journalist Knack

Het Vlaams Belang is niet van plan om Jackie Vercamer, kandidaat-burgemeester van het West-Vlaamse Houthulst, van de lijst te halen. In de Krant van West-Vlaanderen deed Vercamer meerdere foute beweringen over nieuwkomers.

‘Mensen van vreemde origine krijgen standaard voorrang bij het verkrijgen van een sociale woning.’ Het is een van de foutieve beweringen van Jackie Vercamer, Vlaams Belang-kandidaat in het West-Vlaamse Houthulst, in een interview met de Krant van West-Vlaanderen (KW) dat donderdag verscheen.

Als burgemeester zou Vercamer nieuwkomers willen verhinderen naar Houthulst te komen. ‘Je kan als burgemeester zeggen: gene meer. Dan komen er gene meer.’

In hetzelfde gesprek beweerde de kandidaat-burgemeester dat ‘mensen van vreemde origine een gratis fiets en gsm van het OCMW krijgen als ze daarachter vragen’. Daarnaast zou de kinderopvang gratis zijn ‘voor mensen van vreemde origine’. En dat in tegenstelling tot de kinderopvang voor ‘autochtone inwoners, die wel gewoon moeten betalen’.

Het OCMW weerlegde alle drie de beweringen.

Buikgevoel

Op 9 juni haalde het Vlaams Belang bijna 40 procent in Houthulst, een monsterscore. Een absolute meerderheid bij de gemeenteraadsverkiezingen op 13 oktober is niet ondenkbaar.

De West-Vlaamse afdeling van het Vlaams Belang schaarde zich al achter haar kandidaat. ‘Laten we zeggen dat Jackie vanuit zijn buikgevoel heeft gesproken en dat hij bepaalde dingen misschien beter anders had geformuleerd’, aldus Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin in KW. ‘Hij heeft onze standpunten op een nogal volkse manier geuit, maar het is finaal aan de kiezer om daarover te oordelen.’

Navraag op het nationale partijhoofdkwartier leert dat Vercamer niet ter discussie staat. Ondanks de valse beweringen blijft ook voorzitter Tom Van Grieken hem steunen.

Vlaams Belang stampt nieuwe afdelingen uit de grond: ‘Maar we zetten geen Prins Carnaval op de lijst’

Partner Content