Tom Ongena stopt als voorzitter van Open VLD
Tom Ongena stop als voorzitter van Open VLD. Dat heeft hij zondag op het partijhoofdkwartier in de Melsensstraat in Brussel aangekondigd na de verkiezingsnederlaag van de liberalen.
Tom Ongena stop als voorzitter van Open VLD. Dat heeft hij zondag op het partijhoofdkwartier in de Melsensstraat in Brussel aangekondigd na de verkiezingsnederlaag van de liberalen. Het partijbestuur komt morgen/maandag samen om de kwestie te bespreken.
Ongena (48) trok de Vlaamse lijst van de Vlaamse liberalen in de provincie Antwerpen. Na de verkiezingen van 2019 kwam hij als opvolger van Bart Somers in het Vlaams parlement, maar moest dat zitje tegen het einde van de legislatuur weer aan Somers afstaan, toen die opstapte als Vlaams minister.
Ongena is pas sinds vorig jaar partijvoorzitter, als opvolger van Egbert Lachaert, al kwam er intern kritiek op de manier waarop die verkiezing werd georganiseerd.
Biografie Tom Ongena
De 47-jarige Tom Ongena is sinds 1993 militant van Open VLD en hij werd in 2023 op een woelig moment voorzitter van de partij. Op de verkiezingsavond stelde hij dat mandaat weer ter beschikking.
Ongena startte zijn politieke carrière in 2000, toen hij verkozen werd tot gemeenteraadslid in Mechelen. Die functie combineerde hij met een job als onderzoeker aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Antwerpen. In 2003 werd Ongena woordvoerder van toenmalig Vlaams minister-president Bart Somers. Toen Somers een jaar later voorzitter werd, volgde Ongena in zijn spoor als partijwoordvoerder. Later zou hij ook politiek directeur van de partij worden. In 2010 verhuisde Ongena naar Sint-Katelijne-Waver om er in 2012 gemeenteraadslid en eerste schepen te worden. Somers was intussen opnieuw parlementslid en Ongena werd fractiemedewerker.
Hij was ook kortstondig aan de slag op het kabinet van toenmalig federaal minister Maggie De Block. In oktober 2019 werd hij als eerste opvolger Vlaams parlementslid en even later ook deelstaatsenator. In het parlement legde hij zich toe op onder meer landbouw en binnenlands bestuur.
In 2023 kondigde Egbert Lachaert zijn vertrek als partijvoorzitter aan, na aanhoudende slechte peilingen. Lachaert vond ook dat hij te weinig zijn eigen koers kon varen naast eerste minister Alexander De Croo.
De premier stelde het partijbureau voor om Ongena aan te stellen als waarnemend voorzitter, wat hem op openlijke kritiek van verschillende leden kwam te staan. Die vonden dat de interne democratie met de voeten werd getreden. Op 23 september zou Ongena wel officieel verkozen worden tot voorzitter. De eerste maanden van zijn voorzitterschap verliepen bijzonder woelig.
Het dieptepunt van de interne twisten kwam er in oktober vorig jaar. Vincent Van Quickenborne had in de nasleep van een aanslag in Brussel ontslag genomen als minister van Justitie en Ongena besloot hem te vervangen door diens kabinetschef Paul Van Tigchelt.
Veel parlementsleden hadden gehoopt dat de nieuwe minister uit de Kamer of het Vlaams Parlement zou komen. De namen van Patrick Dewael en Gwendolyn Rutten circuleerden. Rutten liet na de beslissing weten dat ze de nationale politiek zou verlaten bij de volgende verkiezingen. Dewael zei erover na te denken de legislatuur als onafhankelijke uit te doen.
Uiteindelijk slaagde Ongena er de maanden daarna in om de rangen weer min of meer te sluiten. Een maand na de aanstelling van Paul Van Tigchelt liet Vlaams viceminister-president Bart Somers weten de regering te verlaten, om zich opnieuw te gaan toeleggen op thuisstad Mechelen.
Die beslissing zorgde, zo kort voor het einde van de legislatuur, voor wrevel bij de collega’s, maar gaf Ongena wel een uitgelezen kans om Rutten weer aan boord te hijsen. Nauwelijks een maand na haar aangekondigde exit werd ze benoemd tot Vlaams minister. Hoewel de roep om vernieuwing bleef klinken, werd Rutten wel gedragen door een groot deel van de partij.
Samen met eerste minister Alexander De Croo vatte Ongena dit jaar een campagne aan die werd overschaduwd door slechte peilingen. Het aangeslagen duo gaf zondagavond de nederlaag toe.