Tom Meeuws reageert op beschuldigingen van racistisch taalgebruik: ‘Stevige woordenwisseling gehad’

Jinnih Beels en Tom Meeuws (beiden Vooruit) in 2018. © Belga

Ontslagnemend Antwerps schepen van onder meer Sociale Zaken Tom Meeuws (Vooruit) heeft woensdag schriftelijk gereageerd op de aantijgingen over ongepaste opmerkingen ten aanzien van collega-schepen Nabilla Ait Daoud (N-VA).

Meeuws bevestigt een ‘stevige woordenwisseling’ met Ait Daoud, waarbij hij het stedelijk administratief beleid waarvoor zij bevoegd is vergeleek met ‘onze houding in de jaren dertig’.

Of Meeuws Ait Daoud ook ‘mocroschepen’ noemde, zoals in een beschuldigende brief aan Vooruit Antwerpen stond, laat hij in zijn verklaring in het midden. De woorden ‘Hitler’ of ‘nazi’, waarvan hij ook werd beticht, zegt hij niet te hebben gebruikt.

‘Het gaat om een bijzonder kwalijk dossier waarin de stad Antwerpen op basis van een foute instructie van Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) gewillig en als enige grote stad de Belgische nationaliteit afneemt van hier geboren kinderen met Palestijnse roots’, stelt Meeuws. ‘Dit heeft erge gevolgen voor de gezinnen. De DVZ-instructie werd mij maandenlang achtergehouden. Sinds kort verwees de federale ombudsman die instructie ook naar de prullenmand.’

Meeuws erkent naar eigen zeggen dat hij misschien te scherp was in de discussie, maar ‘ik kan met een gerust hart zeggen: niemand ziet de stad en al haar inwoners liever dan ik’, stelt hij nog, beschuldigingen van racisme afwijzend.

Meeuws ontkent ook ‘met klem’ dat er een oorzakelijk verband is met zijn ontslag het voorbije weekend. ‘Ik stop omdat ik de brutale machtssfeer moe ben’, herhaalt hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content