Toekomst formateur Bart De Wever hangt aan zijden draadje
Formateur Bart De Wever (N-VA) heeft geen groen licht gekregen voor zijn nieuwe versie van de supernota. Komend weekend is een nieuw moment van de waarheid. Een nieuwe mislukking betekent wellicht het einde van zijn opdracht.
‘Een beetje griezelen mag wel op Halloween.’ Terwijl de partijvoorzitters van N-VA, Vooruit, CD&V, MR en Les Engagés urenlang vergaderden – officieel een lunch – duidt een insider de sfeer van de onderhandelingen.
Federaal formateur Bart De Wever (N-VA) legde zijn collega-voorzitters zijn herwerkte supernota voor. Zolang die socio-economische basis geen groen licht krijgt, liggen de onderhandelingen stil. Het was Vooruit-voorzitter Conner Rousseau die vorige week de tweede supernota afwees wegens te onevenwichtig.
In de luwte van de herfstvakantie toetste De Wever de supernota 3.0 al voorzichtig af via aparte onderonsjes. Donderdag werden de nota en de budgettaire tabellen plenair besproken – met alle Arizona-voorzitters dus.
Maar ook nu is het evenwicht niet gevonden. Een halloweenakkoord over de fiscale hervorming, de arbeidsmarkt en de pensioenen bleek te hoog gegrepen. De Wever bekijkt nu welke verdere stappen nodig zijn.
Superrijken
Volgens een hoge bron zal De Wever de opmerkingen van de Arizona-partijen tijdens het weekend bekijken. De MR van Georges-Louis Bouchez zou amper bezwaren hebben geuit. De Franstalige liberalen willen vaart maken.
De CD&V, Les Engagés en vooral Vooruit gaven wel tegengas. Bij Les Engagés, de partij van Maxime Prévot, is er vooral veel ongenoegen over de voorstellen rond de gezondheidszorg. Volgens een bron zou De Wever een besparing van 4 miljard euro op tafel hebben gelegd. De CD&V en Les Engagés zouden evenwel kenbaar hebben gemaakt dat zij de onderhandelingen niet zullen opblazen.
Vooruit zou dan weer opnieuw gehamerd hebben op een eerlijkere verdeling van de lasten. Lees: de superrijken – of de ‘breedste schouders’ – worden nog te veel gespaard.
Dat onevenwicht bleek eerder al een struikelblok voor Conner Rousseau. Vooruit zit als enige centrumlinkse partij in een overwegend centrumrechtse coalitie.
Koning Filip
Volgens twee bronnen zouden er amper meningsverschillen zijn over ‘harde’ thema’s als defensie en migratie. ‘Maar het geld enkel zoeken binnen de sociale zekerheid, pensioenen en gezondheidszorg? Dat gaat echt niet.’ Volgens de jongste berekeningen moet de federale regering zeker zo’n 19 miljard euro vinden.
De tijd tikt voor De Wever. Maandag wordt de formateur bij koning Filip verwacht. Als hij geen goed nieuws kan brengen, dan dreigt het einde voor zijn opdracht. De Vlaams-nationalist kan moeilijk zijn nota blijven herwerken. De toekomst van formateur Bart De Wever hangt aan een zijden draadje.
Tegelijk is er het besef dat er amper alternatieven zijn voor Arizona. Hoe meer tijdverlies, hoe kleiner de kans dat cruciale wetgeving voor het einde van het jaar kan worden goedgekeurd door de Kamer.
De druk ligt in de eerste plaats bij Vooruit. Steeds nadrukkelijker weerklinkt de vraag of Rousseau wel wil landen. ‘Vier van de vijf partijen willen aan tafel’, klinkt het ergens. ‘Slechts één partij blokkeert dat.’
Regeringsformatie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier