Thriller in Duitse deelstaatverkiezingen
Deze zondag vinden in het Duitse Nordrhein-Westfalen belangrijke deelstaatverkiezingen plaats. De kandidaten zitten elkaar nauw op de hielen.
Twee dagen voor de deelstaatverkiezingen in Noord-Rijnland-Westfalen zijn de (bonds)regeringspartijen SPD en CDU in een nek-aan-nekrace verwikkeld, zo blijkt uit een opiniepeiling van het Duitse blad Der Spiegel Online.
Volgens de peiling behaalt de sociaaldemocratische SPD 32,5 procent, gevolgd door de christendemocratische CDU van kanselier Angela Merkel met 31,6 procent. De liberale FDP ligt in de gunst van 12,6 procent van de kiezers, de Groenen en de extreemrechtse AfD komen allebei op 6,4 procent. Ook Die Linke halen de kiesdrempel met 5,7%
De verkiezingen in Nordrhein-Westfalen, dat in de Ardennen aan België grenst, zijn in Duitsland van erg groot belang. Er zijn zondag om en bij de 13 miljoen kiesgerechtigden, wat een vijfde is van het ganse Duitse electoraat. Bovendien zijn het de laatste deelstaatverkiezingen naar aanloop van de federale verkiezingen die eind september plaatsvinden. De uitslag in Nordrhein-Westfalen zal een belangrijke rol spelen in de aanstormende kiescampagne.
SPD in het slop, CDU scheert hoge toppen
De kloof tussen de SPD en de CDU is er de afgelopen weken drastisch verkleind. Stond de SPD eind april nog 8% voor, bedraagt de kloof nu nog een schamele procent. In een peiling van YouGov, die gisteren werd gepubliceerd, doet de CDU het zelfs beter dan de SPD.
Hoewel de huidige minister-president Hannelore Kraft (SPD) de populairste deelstaatpolitica van het ganse land is, zitten de Duitse sociaaldemocraten danig in het slop. Door het verlies van de SPD in Schleswig-Holstein afgelopen zondag, heeft de partij een nieuwe klap moeten incasseren. Het positieve effect op de peilingen dat de nieuwe voorzitter Martin Schulz in zijn eerste maanden kon genereren, ebt traag maar zeker weg.
De CDU gaat het daarentegen voor de wind. Indien ze ook in Nordrhein-Westfalen kan winnen, betekent dat een enorme boost voor de partij in aanloop naar de Bondsdagverkiezingen. Dat zou de derde overwinning op rij zijn, na uitstekende prestaties in Saarland en Schleswig-Holstein.
Het is nog even wachten op de coalitievorming in die laatste deelstaat, maar naar alle waarschijnlijkheid wordt CDU’er Daniel Günther de nieuwe minister-president in coalitie met de liberale FDP en de Groenen. Dat zou een waar cesuur betekenen in de Duitse politiek: voor het eerst sinds Merkels intrede als Bondskanselier in 2005, kan de CDU vanuit de oppositie meteen de minister-president leveren. Daarnaast scheert Merkels populariteit opnieuw hoge toppen. Ze is in Duitsland weer even geliefd als voor de zomer van 2015, voor de vluchtelingencrisis.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier