Theo Francken (N-VA) mag Europese migratie-opt-out vergeten

Theo Francken (N-VA) in augustus © BELGA
Tex Van berlaer
Tex Van berlaer Journalist Knack

De Nederlandse regering heeft Europa gevraagd om uitzonderingen toe te staan in het asielbeleid. In de federale formatie legde de N-VA een soortgelijk voorstel op tafel. Dat viel slecht bij andere Arizona-partijen. ‘We gaan niet de toer van Geert Wilders op.’

‘We moeten weer gaan over ons eigen asielbeleid!’ Nederlands asielminister Marjolein Faber heeft de Europese Commissie per brief geïnformeerd dat Nederland een ‘migratie-opt-out’ wil. Faber, minister voor de PVV van Geert Wilders, wil een uitzonderingspositie voor haar land. Door buiten de Europese verdragsregels te treden, hoopt de Nederlandse regering meer grip te krijgen op het migratiebeleid.

Experts zijn het er evenwel over eens dat een opt-out zeer moeilijk is. Voor een opt-out, die al bestaat in Denemarken, moet het Europese verdrag aangepast worden. Dat kan alleen als alle Europese lidstaten het eens raken. ‘We verwachten niet dat het EU-verdrag snel wordt gewijzigd’, reageerde een woordvoerder van de Europese Commissie op Fabers brief. ‘De Europese asiel- en migratieregels blijven dus bindend voor Nederland.’

Al zeker Vooruit, de MR en Les Engagés willen binnen het Europese kader blijven.

Consternatie

Ook in België willen sommigen een opt-out. Het Vlaams Belang zette een ‘opt-out naar Deens model’ in zijn verkiezingsprogramma. Ook de N-VA deed dat, zij het met een voorwaarde. De partij is voorstander van een strikter migratiemodel, waarbij mensen hun recht op asiel of verblijf verliezen wanneer ze Europa op een illegale manier betreden.

‘Op korte termijn passen we de Europese regelgeving nog slechts zeer strikt toe, zoals ook Zweden heeft gedaan’, valt in het verkiezingsprogramma van de N-VA te lezen. ‘Wanneer een aanpassing van de Europese regelgeving onmogelijk blijkt, ijveren we voor een opt-out-systeem naar Deens model.’

Meer nog: het N-VA-voorstel belandde ook in de migratienota binnen de Arizona-onderhandelingen met Vooruit, CD&V, MR en Les Engagés. Een eerste versie van die nota zorgde voor consternatie, waarna de N-VA meteen aan het masseren sloeg.

Econoom Wim Moesen: ‘De nieuwe supernota van De Wever bevat beter geen tax cut van 3 miljard euro meer’

Campagne op toerental

Volgens bronnen aan tafel is Theo Francken (N-VA), de roerganger van de werkgroep asiel en migratie, nog altijd voorstander van het voorstel. Francken stuit op een muur van verzet. Al zeker Vooruit, Les Engagés en de MR staan niet afkerig tegenover een strenger migratiebeleid, maar willen binnen het Europese kader blijven. ‘We gaan niet de toer van Wilders op’, zegt een onderhandelaar.

Migratie is een van de thema’s waarover de Arizona-partijen nog altijd onderhandelen via werkgroepen. De gesprekken over de belangrijke socio-economische thema’s, die deel uitmaakten van de zogenaamde supernota van formateur Bart De Wever (N-VA), liggen stil.

Nu de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober op toerental begint te komen, en ook de werkzaamheden in het parlement opnieuw opstarten, lijkt ook het tempo van de thematische werkgroepen te zakken. Francken heeft evenwel al aangekondigd dat hij, samen met N-VA-Kamerlid Maaike De Vreese, de voorwaarden voor wie Belg wil worden strenger wil maken via het parlement. Francken legt een wetsvoorstel neer voor een verplicht en bindend nationaliteitsexamen voor de prijs van 5000 euro.

‘Grenscontroles aan de Europese binnengrenzen: wie houdt hier wie voor de gek?’

Partner Content