Peter Casteels

‘Holebi’s moeten maar hopen dat het terugdraaien van hun rechten ‘geen prioriteit’ blijft voor Vlaams Belang’

Waar is de tijd dat Vlaams Belang moest doen alsof de partij ook holebi’s genegen was om all out te kunnen gaan tegen moslims en de islam?

Het lijkt wel een eeuwigheid geleden dat die politici de verlichtingswaarden zeiden te verdedigen. De islam is dan ook al sinds de vluchtelingencrisis van 2015 wat naar de achtergrond verdwenen, en angst voor islamisering is vervangen door paniek over de omvolking van alles en iedereen.

In de strijd tegen de islam werden holebi’s heel eventjes omarmd. Nu kunnen Vlaams Belangers weer hun ouderwets conservatieve zelf zijn, zoals die partij decennialang moeite heeft gehad met homoseksualiteit.

Vlaams Belangers klagen nu dat de media hen dat thema opdringen, terwijl zij liefst in de laatste week van de campagne alleen nog maar het bordje ‘minder migratie’ omhoog willen steken. Dat is een omkering van zaken: het is juist Vlaams Belang dat eerst zelf van de ‘woke waanzin’ een verkiezingsthema heeft gemaakt. Belangers gaan daar alleen veel verder in dan journalisten en hun politieke tegenstanders hadden verwacht, vandaar ook de grote aandacht. Het warmste dat holebi’s vandaag nog van Vlaams Belang te horen kunnen krijgen, is dat de partij weliswaar een tegenstander is van hun verworven rechten maar dat het momenteel ‘geen prioriteit’ is om die vervolgens ook terug te draaien. Holebi-ouders knopen dat toch maar beter in hun oren.

Bart De Wever gebruikt het thema ondertussen dankbaar om de verschillen met de N-VA duidelijk te maken. ‘Als Van Grieken het heeft over holebi’s raakt hij me fundamenteel kwijt’, zei hij er onlangs over.

Nog even en Chris Janssens zit terug in de kast.

Voor transpersonen is het Vlaams Belang nog veel harder. Zij zijn de woke waanzin, zo blijkt. In het beste geval kunnen ze op medelijden rekenen. Bo Van Spilbeeck, die ondertussen jaren geleden in een warm bad terechtkwam in Vlaanderen toen ze als VTM-journalist een transitie doormaakte, zou van het Vlaams Belang haar geslacht niet kunnen aanpassen op haar identiteitskaart. Waarom wil een partij zulke mensen vernederen door hen die laatste erkenning te ontzeggen?

Als de islam ooit weer terugkomt op de politieke agenda, zullen Vlaams Belangers ons in donderende verkiezingsspeeches opnieuw vertellen dat de ideeën van moslims niet passen in het vrijgevochten Vlaanderen van de 21e eeuw. Tot zolang moeten holebi’s maar bidden dat het terugdraaien van hun rechten geen prioriteit blijft.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content