Ewald Pironet
‘Het dralen met de federale regeringsvorming kost ons geld en dreigt voor chaos te zorgen’
‘Het dreutelen heeft alleen maar nadelen’, schrijft senior writer Ewald Pironet over de aanslepende formatie van een nieuwe federale regering.
In een gewoon jaar slagen we er al niet in om een begroting fatsoenlijk op tijd klaar te krijgen. Bij ons komt een begroting pas net voor of zelfs na de deadline tot stand, na lange nachtelijke vergaderingen. Het resultaat is er dan ook naar: onze begrotingen zijn slordig en staan vol mistige cijfers.
Na de verkiezingen van 9 juni is de begroting een bijzondere oefening. Lidstaten die zoals België een buitensporig tekort kennen, moeten hun plannen normaal tegen 20 september indienen bij Europa. Dat was de eerste deadline van formateur Bart De Wever (N-VA) voor een nieuwe federale regering, maar die halen we niet. Formeel hebben we nu uitstel tot 15 oktober, maar ook tegen die datum zal er geen begroting zijn want iedereen wacht op de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober. We zouden van Europa uitstel kunnen krijgen tot in november, maar wie gelooft dat er dan al een regering zal zijn?
Ondertussen vallen de economische vooruitzichten volgens het Planbureau tegen. In juli heette het nog dat de Belgische overheid volgend jaar 29,4 miljard euro in het rood zal gaan, nu is het al 30,7 miljard euro. Het getalm met de regeringsvorming kost ons geld, en met elke dag uitstel voor het nemen van noodzakelijke maatregelen wordt de uitdaging nóg groter.
Daarbij komt dat de gouverneur van de Nationale Bank, Pierre Wunsch, de afgeschoten ‘supernota’ van De Wever als onvoldoende bestempelt om de overheidsfinanciën op orde te krijgen: ‘Voor de begroting vrees ik dat het nog niet genoeg zal zijn. Er zitten veel terugverdieneffecten in de nota, wat eigenlijk niet mag van Europa’, aldus Wunsch.
Vraag is tegen wanneer we een regering met een deftige begroting zullen hebben. Kerstmis? Een regering in lopende zaken kan in afwachting regeren met voorlopige twaalfden: de overheid mag dan maandelijks niet meer uitgeven dan een twaalfde van de laatste goedgekeurde begroting. Tenzij er zoals vijf jaar geleden alternatieve meerderheden worden gevormd, met bijvoorbeeld de PVDA en het Vlaams Belang, die beslissen om toch meer geld uit te geven.
De partijen N-VA, CD&V, Vooruit, MR en Les Engagés, die nu over een regering onderhandelen, hebben afgesproken geen wisselmeerderheden te vormen die ‘geld kosten’. Maar wat met ethische dossiers? In de Kamer diende onder meer de PS een wetsvoorstel in om de abortuswetgeving te versoepelen. Hoe gaat bijvoorbeeld Vooruit stemmen? De Vlaamse socialisten voerden voor de verkiezingen nog campagne voor een versoepeling. Het kan zorgen voor chaos en nog meer spanningen rond de regeringsvorming. Het dreutelen heeft alleen maar nadelen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier