Regering bereikt akkoord over subsidies voor verdeling kranten en tijdschriften

Een medewerker van Bpost © Belga

Het federale kernkabinet heeft woensdag een akkoord bereikt over de herschikking van de resterende steun voor de verdeling van kranten en tijdschriften. Dat is aangekondigd op een persconferentie. De regering stapt af van de dunbevolkte ‘witte zones’ en volgt de uitgevers in een voorstel dat de tarieven varieert per gewest.

De federale regering besliste eind vorig jaar om de concessie voor de verdeling van kranten en tijdschriften op te heffen, nadat overheidsbedrijf bpost de aanbesteding had verloren van concurrenten PPP en Proximy. In de plaats van een nieuwe concessie van 125 miljoen euro kreeg bpost nog eenmalig 75 miljoen euro om de verdeling tot eind juni te organiseren. Tot en met 2026 werd er nog een belastingkrediet van 50 miljoen euro per jaar voorzien om kranten en tijdschriften te verspreiden in erg dunbevolkte gebieden, zogenaamde ‘witte zones’.

Maar na onvrede bij de uitgevers moest het kernkabinet het dossier opnieuw bespreken. Verschillende voorstellen passeerden de revue, onder meer ook een plan om de steun voor commerciële magazines te schrappen ten voordele van kranten. De liberale regeringspartijen wilden immers niet afwijken van het vooropgestelde budget, PS en Ecolo pleitten naar verluidt wel voor meer steun.

10 cent

Woensdagochtend legden Vlaamse en Franstalige uitgevers een nieuw gemeenschappelijk voorstel op tafel, dat wel binnen de budgettaire afspraken blijft en volgens ingewijden dan ook snel groen licht kreeg binnen de kern. Concreet verdwijnt de opdeling tussen ‘witte’ en andere zones. In ruil daarvoor krijgen de uitgevers in gewesten met gemiddeld minder dan 250 inwoners per vierkante kilometer de komende drie jaar iets meer steun voor de bedeling van kranten dan de uitgevers in de gewesten met tussen de 250 en 5.000 inwoners per vierkante kilometer. In de feiten komt dat neer op een opdeling tussen Wallonië enerzijds, en Vlaanderen en Brussel anderzijds.

In 2024 en 2025 is er een tarief van 17 cent per krant voorzien in Vlaanderen en Brussel, in Wallonië wordt dat 49 cent, valt te horen bij goede bronnen. In 2026 verlagen die bedragen naar respectievelijk 15 en 43 cent. Voor de bedeling van tijdschriften is het tarief drie jaar lang overal hetzelfde: 10 cent.

Roularta is tevreden over de fiscale steun die de regering heeft uitgewerkt voor de verdeling van kranten en tijdschriften. CEO Xavier Bouckaert is blij dat tijdschriften niet worden uitgesloten. Roularta geeft onder meer de magazines Knack, Trends en Libelle uit.

Bouckaert had zich begin maart kritisch uitgelaten over ‘ambetante voorwaarden’ die op tafel lagen. Nu de regering alsnog heeft beslist om de komende drie jaar 10 cent steun te geven voor de verdeling van een tijdschrift, is Roularta tevreden. De voorwaarden waar Bouckaert over viel, zijn volgens hem verdwenen.

‘Het is een veel eenvoudiger systeem geworden’, zegt hij. De steun is ‘oké’, zegt Bouckaert. De veranderingen zullen geen aanleiding vormen om de prijzen van de abonnementen te verhogen, denkt hij. Wel onderhandelt Roularta nog met twee distributeurs over een contract om de tijdschriften te verdelen. Tegen midden april hoopt Bouckaert rond te zijn. Roularta wil graag met twee spelers in zee gaan.

Partner Content