Peter Casteels
‘Straks wil élke Vlaamse minister zijn eigen verhaallijn in Thuis’
Ik zal het meteen bekennen: het is ondertussen al meer dan vijftien jaar geleden dat ik nog eens een hele aflevering van Thuis zag. Vroeger mochten mijn zussen en ik van onze ouders alleen op vrijdag naar die dagelijkse VRT-soap kijken. Wij konden perfect elke verhaallijn volgen, wat ons deed vermoeden dat er in de vier andere afleveringen helemaal niets noemenswaardigs gebeurde.
Sinds vorige week vraag ik me af of dat wel klopte. In Humo komt Jan Antonissen nog eens uitgebreid terug op alle dealtjes tussen de VRT en de Vlaamse regering van Jan Jambon. We wisten ondertussen allemaal al dat er op Vlaamse kabinetten hard wordt meegedacht over de programmatie van de VRT, maar de details zijn wel erg veelzeggend. Naast hele programma’s biedt de VRT namelijk ook verhaallijnen in Thuis aan.
Hemeltjelief.
In de gesprekken met Jambon lag het voorstel, naast programma’s als Knappe koppen en blijkbaar ook Kalm Waes, op tafel. Kostprijs van zo’n verhaallijn-op-bestelling: 220.000 euro. Helaas komen we niet te weten op welke manier de VRT haar prijslijst voor de Vlaamse kabinetten precies berekent. Kost het werkelijk meer dan 200.000 euro om een scenario te ontwikkelen, of vraagt de VRT stevig door om het eigen geweten zuiver te houden? Ik gok op het tweede, zonder al te veel succes weliswaar.
Achter de rel rond ceo Delaplace schuilt een gevecht over VRT-centen
Ook Bart Somers zat samen met de handelsreizigers van de VRT. Hij had een paar miljoen veil om iets te doen over digitale inclusie, en ook hem werd onder andere een lijntje in Thuis aangeboden. Gelukkig voor de scenaristen van dat programma is er nooit iets van in huis gekomen – hoe verzint iemand dáár iets origineels rond? Scenario’s moeten schrijven op basis van brainstormsessies op Vlaamse kabinetten, het is een knelpuntberoep als geen ander.
Maar zoals vandaag werkelijk alles van kwaad naar erger gaat, valt te voorspellen dat ook dit onder de bezielende leiding van ceo Frederik Delaplace alleen maar vaker voor zal komen. Elke Vlaamse minister voelt zich straks pas echt een Vlaamse minister als hij zijn achterban trots kan tonen welke verhaallijn dankzij zijn inbreng Thuis heeft gehaald. Jo Brouns wil er een boerenzoon in, Zuhal Demir een drilmama, en waarom zou Caroline Gennez niet eens wat centen neertellen om een pro-Palestijnse betoging in het script geschreven te krijgen? Speciaal voor Matthias Diependaele: een frauderende bewoner van een sociale woning die door de inspectie hard wordt aangepakt. Wat heeft het Vlaamse volk verkeerd gedaan om dit soort meuk te verdienen?
‘Misschien moet Frederik Delaplace eens zijn ontslag aanbieden bij de koning?’
Knack-redacteur Peter Casteels gooit elke week een blokje op het vuur.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier