Van ‘jammer’ tot ‘wereldvreemd’: CD&V boos na debacle over staatsbon

CD&V-voorzitter Sammy Mahdi. © Belga

CD&V-voorzitter Sammy Mahdi noemt het wereldvreemd dat er 30 procent roerende voorheffing wordt geheven op de staatsbon. Hij denkt dat de andere regeringspartijen CD&V niet willen laten scoren.

Het Agentschap voor de Schuld gaf vorige zomer een fiscaalvriendelijke staatsbon uit, dus met een roerende voorheffing van 15 in plaats van 30 procent. Dat bleek een onverwacht succes, er werd bijna 22 miljard euro mee opgehaald.

Op de nieuwe eenjarige staatsbon zal echter het normale tarief van 30 procent roerende voorheffing gelden. Staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand (Open VLD) had een negatief advies gegeven voor een lager tarief.

‘Totaal onbegrijpelijk, zelfs wat wereldvreemd’, reageert Sammy Mahdi. ‘Blijkbaar is alleen CD&V er nog voor onze werkende middenklasse.’ Een nieuwe staatsbon met lagere roerende voorheffing is volgens hem goed voor de spaarder, goed voor de begroting en geen probleem voor de stabiliteit van de bankensector.

‘Zorg er toch gewoon voor dat mensen een deftig inkomen hebben en een deftig rendement op hun spaargeld’, stelt Mahdi. ‘Maar sommige partijen kiezen er elke keer voor om enkel de belangen van de banken, het grootkapitaal of lobbygroepen te verdedigen. Eerst bij de fiscale hervorming, nu bij de staatsbon. Ik wens partijen die de staatsbon tegenhouden en belastingen niet willen verlagen omdat ze bang zijn dat CD&V hiermee zou scoren, het oordeel van de kiezer toe op 9 juni. Beschamend is het.’

‘Jammer’

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) vindt het ‘jammer voor de spaarders’ dat er geen consensus in de regering kon gevonden worden over de verlaging van de roerende voorheffing op de nieuwe staatsbon tot 15 procent.

‘De feiten spreken voor zich’, zo verwijst Van Peteghem naar de adviezen van de Nationale Bank, het Agentschap voor de Schuld en de FOD Financiën. ‘Maar het was niet mogelijk om tot een consensus te komen, wat jammer is, vooral voor het rendement van de spaarder’.

De minister wijst erop dat de nieuwe staatsbon ook met een roerende voorheffing van 30  procent nog vaak een mooier rendement oplevert dan wat banken bieden. ‘Ik kan de spaarders enkel maar aanraden om te bekijken wat het rendement op hun spaarboekje is, en dan in te tekenen op de staatsbon’.

Partner Content