Siegfried Bracke ‘eervol ontslagen’ als voorzitter VAF: ‘Dit zegt meer over N-VA dan over mij’

Siegfried Bracke (N-VA) in 2019.
Siegfried Bracke (N-VA) in 2019. © Belga
Tex Van berlaer
Tex Van berlaer Journalist Knack

Oud-Kamervoorzitter Siegfried Bracke is niet langer de voorzitter van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). De N-VA’er werd eervol ontslagen. Volgens Bracke is de stopzetting het gevolg van de commotie rond zijn pensioenvergoedingen.

Op voorstel van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en minister van Cultuur Benjamin Dalle (CD&V) verleent de Vlaamse regering ‘eervol ontslag’ aan Siegfried Bracke als lid van de raad van bestuur van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). De gewezen Kamervoorzitter was er sinds maart 2021 voorzitter. Het VAF ondersteunt audiovisuele activiteiten zoals films, series, games en podcasts. In het jaarverslag van 2023 staat dat de toegekende steun vorig jaar 27,7 miljoen euro bedroeg.

Volgens de 71-jarige Bracke komt de stopzetting er tegen zijn zin. De N-VA’er zegt tegen Knack dat het ontslag een rechtstreeks gevolg is van de commotie rond de pensioenvergoedingen die hij kreeg als gewezen Kamervoorzitter. Dat zou hem zo gemeld zijn door de N-VA. ‘Dit zegt meer over de partij dan over mij’, zegt Bracke. ‘De partij veroordeelt mij zonder proces.’

‘Graaipensioenen’

Begin maart bleek dat gewezen Kamervoorzitters Bracke, Herman De Croo (Open VLD) en enkele ambtenaren vergoedingen bovenop hun pensioen hadden ontvangen. Daarmee overschreden ze de plafonnering die is vastgelegd in de wet-Wijninckx. In tegenstelling tot De Croo, besliste Bracke om niets terug te betalen.

Meer nog, Bracke stapte naar de Raad van State. Volgens de N-VA’er zijn de zogenaamde ‘pensioenbonussen’ ter waarde van 126.000 euro niet illegaal. Ook stapte Bracke – zonder succes – naar de Brusselse kortgedingrechter tegen de PVDA. De marxisten hadden een petitie gelanceerd tegen de ‘graaipensioenen’. Bracke dagvaardde eveneens de krant Het Nieuwsblad na een reclamecampagne.

Dat alles gebeurde tegen de zin van de N-VA. De Vlaams-nationalisten zaten verveeld met de affaire, die volgens de partijtop alleen maar de antipolitiek voedde.

Bracke is niet de enige politicus die juridische stappen onderneemt. Eerder deze week bleek dat zeven voormalige senatoren naar de Franstalige ondernemingsrechtbank in Brussel stappen om de plafonnering van hun pensioen tot 7.813 euro per maand aan te vechten.

Jan Verheyen

Bracke is te spreken over zijn tijd bij het VAF, waar een ‘cultuuromslag’ heeft plaatsgevonden. ‘Vóór mijn tijd als voorzitter eindigden vergaderingen soms na een uur. Onder mijn voorzitterschap namen ze soms tot vijf uur in beslag.’

Aan het begin van zijn voorzitterschap zorgde een project van regisseur Jan Verheyen voor ophef. Bracke wilde Verheyen zelf laten kiezen voor welke film hij subsidies zou krijgen. Dat leidde tot heel wat vragen. ‘Wat Siegfried Bracke voorstelde, is inderdaad erg ongewoon’, zei Verheyen destijds in Dag Allemaal. ‘Die man begint onbevangen maar kritisch aan z’n nieuwe job, en stelt zich luidop vragen, wat overigens niet alleen zijn recht maar ook zijn plicht is. Hij is daarop slachtoffer geworden van een politieke afrekening.’

Eind vorig jaar zorgde het einde van de samenwerking met Christian De Schutter nog voor consternatie. Hij was 20 jaar lang topman van Flanders Image, de internationale promotieafdeling van het VAF. Maar al bij al waren er sinds de zaak-Verheyen nog weinig openlijke twisten.

‘Er is stevig gediscussieerd, maar het bleef binnenskamers, zoals het hoort’, zegt Bracke. ‘Ik had het geluk om met verstandige mensen te maken te hebben. De discussies gebeurden nooit in vijandelijke of partijpolitieke termen.’

Van de 11 bestuursleden worden er 7 politiek benoemd. De N-VA stuurt nu gewezen Europarlementslid Ralph Packet naar het VAF.

Bracke blijft lid van de N-VA, zegt hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content