Sammy Mahdi: abortus na 14 weken is onbespreekbaar aan onderhandelingstafel

Sammy Mahdi. © BELGA/BELPRESS

Abortus na veertien weken is voor CD&V-voorzitter Sammy Mahdi onbespreekbaar aan de onderhandelingstafel. Dat zei hij zondag op De Zevende Dag op VRT 1.

Vandaag kan abortus in ons land tot twaalf weken. Verschillende partijen willen de termijn om een abortus uit te voeren verlengen tot achttien weken. CD&V blijft vasthouden aan maximaal veertien weken, en ziet dat ook als een breekpunt voor na de verkiezingen. 

Mahdi noemt de discussie over het aantal weken een “valse discussie”. “Iedereen is het erover eens dat vrouwen de keuze moeten kunnen maken, en we zijn het er ook over een dat abortus niet tot in het oneindige kan”, antwoordde Mahdi zondag op de vraag van een kijker of CD&V haar conservatieve waarden niet kan laten vallen. 

Als CD&V wordt uitgenodigd voor federale onderhandelingen, dan is abortus na veertien weken onbespreekbaar, aldus Mahdi. “We hebben een opening gemaakt voor euthanasie bij dementie. En ook rond abortus vragen wij een opening: zorg ervoor dat de strafbaarstelling van de vrouw uit de wet wordt gehaald, zorg ervoor dat de bedenktijd van zes dagen die toch vaak heel tragisch is voor vrouwen, wordt ingekort, zorg ervoor dat anticonceptie gratis wordt”, aldus de voorzitter. 

Uitbreiden naar veertien weken kan voor CD&V wel. “Het gemiddelde in Europa is tussen tien en twaalf weken. In Frankrijk heeft met na een multidisciplinair onderzoek beslist om uit te breiden naar veertien weken”, zegt hij. “Maar er is wel een bepaalde grens die we allemaal bepalen. Voor sommige partijen ligt die grens anders, maar wij vragen wel een bepaalde mate van voorzichtigheid.”

Partner Content