Rousseau krijgt tot 13 april om te beslissen over lijstduwersplaats

Voormalig Vooruit-voorzitter Conner Rousseau krijgt tot 13 april de tijd om te beslissen of hij de Vlaamse verkiezingslijst in Oost-Vlaanderen wil duwen.

Dat heeft het ledencongres van de partij dinsdagavond beslist.

Rousseau had het partijbureau eerder op de avond laten weten dat hij de lijst niet wilt trekken. De Oost-Vlaamse leden hebben er op het congres in Gent vervolgens op aangedrongen om de lijstduwersplaats open te laten.
Huidig Kamerfractieleider Joris Vandenbroucke zal de federale lijst trekken. Vlaams Parlementslid Freya Van den Bossche trekt de Vlaamse lijst. Dat is verrassend, want Van den Bossche werd eerder genoemd als federaal kopstuk.
“Conner heeft ons en de leden laten weten dat hij past voor het lijsttrekkerschap”, zegt voorzitter Melissa Depraetere in een mededeling na het congres. “Hij vindt dat het nog te veel over zijn persoon gaat. En hij wil dat het vooral over de campagne en de inhoudelijke voorstellen van Vooruit moet gaan. Hij heeft een beslissing genomen in het belang van de partij, in het belang van de boodschap en van de campagne.”


Huidig Kamerfractieleider Joris Vandenbroucke zal de federale lijst trekken. Vlaams Parlementslid Freya Van den Bossche trekt de Vlaamse lijst. Dat is verrassend, want Van den Bossche werd eerder genoemd als federaal kopstuk.


“Conner heeft ons en de leden laten weten dat hij past voor het lijsttrekkerschap”, zegt voorzitter Melissa Depraetere in een mededeling na het congres. “Hij vindt dat het nog te veel over zijn persoon gaat. En hij wil dat het vooral over de campagne en de inhoudelijke voorstellen van Vooruit moet gaan. Hij heeft een beslissing genomen in het belang van de partij. In het belang van de boodschap en van de campagne.”


Voorlopig komt er dus nog geen duidelijkheid over de politieke toekomst van Conner Rousseau. “Als hij zegt dat hij niet klaar is om die keuze te maken, gaan we die ook niet forceren”, zegt Depraetere na het congres. De driehonderd leden hebben er volgens de partijleiding unaniem voor gekozen om Rousseau de uitdrukkelijke vraag te stellen zich alsnog te engageren. “Alle leden hebben zeer uitdrukkelijk gevraagd om Conner aan zijn mouw te trekken”, aldus Depraetere

De voorzitter noemt beide lijsttrekkers een logische keuze. “Joris is vandaag al onze federale spits als fractieleider in het parlement. Hij is dus de logische trekker van de federale lijst. Freya kent de Vlaamse thema’s vanbinnen en vanbuiten. Zij is bovendien een van de zwaargewichten van onze partij. We hebben haar nodig om vol de strijd met extreemrechts op die Vlaamse lijsten aan te gaan”, klinkt het.

“Zij heeft zich nu al opgeworpen als woordvoerder voor de ethische thema’s. De voorbije dagen zette ze het abortusdossier op de agenda. Die strijd voor het doorbreken van de stilstand op ethische dossiers zoals abortus, draagmoederschap en euthanasie zal ze blijven voeren.”

Partner Content