Rik Van Cauwelaert: ‘Bart De Wever heeft nu de kans om zijn minikabinet te vormen’

© Belga
Peter Casteels

Bart De Wever was superieur in de debatten van de laatste twee weken’, vindt Rik Van Cauwelaert. De columnist van De Tijd was ook lange tijd hoofdredacteur van Knack. ‘De Wever heeft in z’n eentje die partij rechtgehouden en opnieuw de grootste gemaakt. Zelfs in West-Vlaanderen, waar de boeren niet meteen gelukkig waren met het optreden van de N-VA in het stikstofdossier, wordt de partij in sommige plaatsen de grootste. De man is verbaal zo sterk dat zijn succes afstraalt op de hele partij.’

Is dat dan wat de N-VA een veel beter resultaat bezorgde dan verwacht?

Rik Van Cauwelaert: Onmiskenbaar. Natuurlijk heeft De Wever daarmee ook een zware verantwoordelijkheid op zich geladen. Gelukkig voor hem is de uitslag in Franstalig België wat niemand voor mogelijk achtte. De MR – een partij die De Wever te lang heeft miskend als partner – deed het uitstekend, en Les Engagés zet nog een spectaculairder resultaat neer dan de N-VA. Het is alsof de oude PSC van vroeger terug is, bij wijze van spreken. Dat zijn twee partijen waar De Wever mee kan werken. Ik hoor ook dat ze klaarstaan om aan de slag te gaan. Er is ook geen tijd te verliezen: Europa zal ons snel duidelijk maken dat we werk moeten maken van onze begroting. Ik hoop dat De Wever snel schakelt en niet voor alle zekerheid wacht tot na de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. De Wever heeft de kans om zijn centrumrechts minikabinet te vormen.

‘De Open VLD moet eerst in het reine komen met alle fouten die ze in de regering-De Croo heeft gemaakt.’

Staan er ook Vlaamse partijen te springen voor zo’n centrumrechts kabinet?

Van Cauwelaert: De Open VLD moet iedereen nu even met rust laten. Die partij moet eerst in het reine komen met alle fouten die ze in de regering-De Croo heeft gemaakt. Met de CD&V kan De Wever werken, en Vooruit is ondertussen een links-liberale partij. Laat ons wel wezen: Vooruit heeft niets meer te maken met de PS van Paul Magnette.

Zal de N-VA zich tevreden stellen met een staatshervorming op de misschien wel heel lange termijn?

Van Cauwelaert: Het confederalisme is altijd een begrip van rubber geweest: iedereen gaf daar zijn eigen invulling aan. Het woord viel op verkiezingsavond ook al niet meer, De Wever had het over Vlaamse autonomie. Hij is ook geen echte separatist, hij wil het land niet laten ontploffen.

Partner Content