Van Club Brugge tot een kasteel in de Ardennen: de rehabilitatie van Conner Rousseau is compleet

Conner Rousseau (Vooruit) op Dag van de Arbeid.
Conner Rousseau (Vooruit) op Dag van de Arbeid. © Belga
Tex Van berlaer
Tex Van berlaer Journalist Knack

Op iets minder dan een maand voor de verkiezingen duikt de Oost-Vlaamse lijstduwer voor Vooruit overal op. Van een campagne in de luwte is geen sprake voor Conner Rousseau.

Volgende week donderdag is het zover. Dan start Het conclaaf. In het VTM-programma van Eric Goens worden zeven toppolitici een weekend lang bijeengebracht in een ‘idyllisch kasteel midden in de Ardennen’, aldus de tv-zender.

VTM loste al een trailer. ‘Maar hier, back from the dead’, zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever tegen Conner Rousseau. Het is dus niet voorzitter Melissa Depraetere of vicepremier Frank Vandenbroucke, maar de Oost-Vlaamse lijstduwer Rousseau die meedoet voor Vooruit. Het is bekend dat Goens en Rousseau elkaar goed kennen. Ze werkten al samen voor de coming-outvideo van Rousseau.

Ik vind de campagne van Club echt wel inspirerend. Hopelijk loopt die van mij even goed.

Conner Rousseau (Vooruit) in Het Laatste Nieuws

Een van de deelnemers noemde het gebeuren tegenover Knack al ‘De Grote Conner-en-Bart-show’, maar het valt nog af te wachten in welke mate zich dat in de uiteindelijke montage doorzet.

Heeft de politiek nood aan iemand als Conner Rousseau?

Verbod op sociale media

Het conclaaf toont aan hoezeer Rousseau gerehabiliteerd is sinds zijn ontslag als partijvoorzitter in november als gevolg van racistische, seksistische en gewelddadige praat in het bijzijn van politieagenten. De partij kondigde zijn terugkeer in april aan als een oefening in bescheidenheid. Depraetere is de voorzitter, niet Rousseau. ‘In eerste instantie’ zou men hem niet in televisiestudio’s vinden.

Die wachtperiode is nu finaal voorbij. Afgelopen week maakte hij zijn eerste opwachting in een live uitzending op televisie. In De afspraak debatteerde hij met Vlaams Belang-politica Roosmarijn Beckers over een verbod op sociale media voor kinderen. De socialist deed een voorstel om toegang tot sociale media te koppelen aan de applicatie Itsme, wat een controle aan de hand van een identiteitskaart inhoudt.

Op dinsdag, aan de vooravond van de halve finale voor de Conference League, zette Het Laatste Nieuws hem prominent op de voorpagina als fan van voetbalclub Club Brugge. ‘Ook hun hart klopt vanavond sneller’, luidde de kop. In het artikel lichtte Rousseau zijn liefde voor Club toe. Hoewel hij de bewuste halve finale niet kon kijken, probeert hij naar eigen zeggen drie à vier keer per jaar naar een wedstrijd te gaan in het stadion. ‘Ik vind de campagne van Club echt wel inspirerend. Hopelijk loopt die van mij even goed’, voegt hij er lachend aan toe.

Binnenkort is Rousseau ook te horen op Fincast, de podcast waarin ‘finfluencer’ Charlotte Van Brabander in gesprek gaat met bekende Vlamingen over hun geldpersoonlijkheid.

Eind april stuurde Humo al een reporter op hem af om zijn campagne enkele dagen te volgen. Onder meer zijn bezoek aan de Hogeschool PXL in Hasselt kwam aan bod. Richting Limburg trotseerde de Oost-Vlaming meer dan twee uur file. ‘Ik had aan de PXL toegezegd om te komen nog voor ik uit de politiek ging. Nu ik er terug middenin zit, kon ik deze vraag niet weigeren.’ Rousseau moest als opdracht een pad thai koken.

Rousseau heeft gelijk als hij zegt dat het in eerste instantie de media zelf zijn die hem weten te vinden. Zijn rondgang op de Sint-Niklase markt vorige maand was geen persconferentie in de letterlijke betekenis van het woord. Maar door zelf de stap richting de televisiestudio’s, Ardense kastelen en podcasts te zetten, bewijst de lijstduwer dat zijn doelpubliek ruimer gaat dan de kieskring Oost-Vlaanderen alleen.

Partner Content