Regeringsvorming in Brussel: ‘Over mobiliteit staan ze lijnrecht tegenover elkaar’

© BELGA/BELPRESS

De MR en de PS vinden elkaar wel om een Brusselse regering te vormen, denkt RTL-journalist Martin Buxant. ‘Maar aan Nederlandstalige kant liggen de kaarten veel moeilijker.’

Van alle regeringsvormingen is de Brusselse de ingewikkeldste. Vooraleer er een opvolger voor Rudi Vervoort (PS) kan worden aangewezen, moet een meerderheid in beide taalgroepen van het Brusselse parlement worden gevonden.

Aan Franstalige kant leidt de MR, de grootste partij van Brussel, in een tandem met Les Engagés de onderhandelingen die zich in feite tot één partij beperken. Aangezien Ecolo na de verpletterende nederlaag op 9 juni voor een oppositiekuur heeft gekozen en het water tussen centrumrechts en de communistische PTB-PVDA te diep is, schiet alleen de PS over om een regering mee te vormen. Die zal naar alle waarschijnlijkheid worden geleid door het Brusselse MR-kopstuk David Leisterh.

Een liefdeshuwelijk wordt het niet, zo bleek afgelopen weekend uit enkele scherpe uitspraken van Brusselse PS-kopstukken zoals Ahmed Laaouej en Marc-Jean Ghyssels. Zij nemen het MR-formateurs Georges-Louis Bouchez en David Leisterh kwalijk dat ze de PS nog niet formeel op gesprek hebben gevraagd.

‘Natuurlijk is er een historische rivaliteit tussen de MR en de PS in Brussel, maar beide partijen worden door verantwoordelijke politici geleid.’

Martin Buxant, RTL-journalist

‘Daar moet je niet zwaar aan tillen’, zegt RTL-journalist Martin Buxant. ‘Achter de schermen wordt er volop gepraat. Natuurlijk is er een historische rivaliteit tussen de MR en de PS in Brussel, maar beide partijen worden door verantwoordelijke politici geleid. Er zijn harde noten te kraken, vooral over het begrotingstekort liggen de standpunten mijlenver uiteen. Toch ben ik er zeker van dat ze vrij snel tot een akkoord zullen komen. Ze zullen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest echt niet in een crisis laten wegzinken’.

Gebruikt de PS de Brusselse formatie om toch een voet tussen de deur te krijgen bij de onderhandelingen over een Waalse of zelfs federale regering? ‘Onzin’, zegt Buxant. ‘PS-vooorzitter Paul Magnette meent het als hij voor de andere niveaus voor de oppositie kiest, vanuit het besef dat zijn partij niks te zoeken heeft in de rechtse regeringen die daar in de steigers staan’.

Toch is een Brusselse regering nog niet voor morgen. ‘Aan Nederlandstalige kant liggen de kaarten veel moeilijker’, zegt Buxant. ‘Bovendien is het de vraag hoe ze de Franstalige en de Nederlandstalige meerderheid achter één regeerakkoord gaan krijgen. Over mobiliteit staan ze lijnrecht tegenover elkaar.’

David Van Reybrouck: ‘Een aardverschuiving in Brussel’

Partner Content