Regering-De Croo moet na drie maanden pensioenakkoord al bijsturen
Drie maanden nadat ze met grote moeite een akkoord over de pensioenhervorming heeft gesloten, komt de deal de komende weken weer op de tafel van de federale regering. De ambitie dat de hervorming de vergrijzingsfacturen niet zou verzwaren, blijkt niet gehaald.
Dat schrijven L’Echo, De Tijd en De Standaard in hun weekendkrant. Het pensioenakkoord van juli bestond uit drie luiken: een pensioenbonus voor wie doorwerkt na de leeftijd voor vervroegd pensioen, een werkvoorwaarde van 5.000 dagen voor wie het minimumpensioen wil en een hoger pensioen voor wie deeltijds werk en gezin combineerde.
Extra kost
Uit berekeningen van het Planbureau blijkt nu dat de pensioenbonus extra geld kost. Op termijn gaat het om 0,1 procent van het bruto binnenlands product.
‘Dat is weinig’, zegt federaal minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS), ‘maar er is in de regering afgesproken dat deze hervorming niet op het budget mag wegen. We moeten die kloof dichtrijden.’
Europese eis
Dat Lalieux het debat heropent, komt vooral omdat de Europese Commissie budgetneutrale hervormingen eist.
Na de pandemie zette de Europese Unie een herstelfonds in de steigers, waarin 5,9 miljard euro voor België zit. De uitbetaling van dat geld is echter gekoppeld aan grote hervormingen en die moeten budgetneutraal zijn.
Van Quickenborne: ‘Bijkomende maatregelen’
Open VLD-vicepremier Vincent Van Quickenborne pleit voor bijkomende maatregelen om langer werken aan te moedigen en de kosten van de vergrijzing onder controle te houden. Dat kan onder meer door de zogenaamde ’tantièmes’ aan te pakken, de gunstige regimes waardoor bepaalde beroepsgroepen minder lang moeten werken voor een volledig pensioen, oppert hij zaterdag bij VRT en VTM.
Lees verder onder de afbeelding
Minister van Pensioenen Karine Lalieux wil de discussie aan de regeringstafel voeren, en niet in de media, klinkt het op haar kabinet. De PS-politica zal ‘met voorstellen voor bijkomende maatregelen komen’ en ‘met de regering discussiëren op basis van de resultaten van het rapport van het Planbureau’.
N-VA en Vlaams Belang: ‘Pensioenbonus is niet de oplossing’
Volgens oppositiepartij N-VA is het nu duidelijk dat de pensioenbonus een ‘fause bonne idée’ is. ‘Dankzij dit non-beleid voltrekt zich langzaamaan wel een budgettaire vergrijzingsbom zonder weerga’, zegt Kamerlid Wim Van der Donckt.
Ook voor het Vlaams Belang is de pensioenbonus ‘niet de oplossing’. De extreemrechtse partij pleit voor een gelijkschakeling van de statuten van werknemers, zelfstandigen en ambtenaren en de afschaffing van de wettelijke pensioenleeftijd. In plaats daarvan moet er gerekend worden in termen van gewerkte jaren, zegt Kamerlid Ellen Samyn. ‘De studies en analyses over hoe de pensioenhervorming moet worden aangepakt om de betaalbaarheid van de pensioenen veilig te stellen, zijn voorhanden. Alleen weigert deze regering om er ook daadwerkelijk iets mee te doen’, klinkt het.
Lees ook een opinie van Herman Matthijs, hoogleraar Openbare Financiën (UGent en VUB) en lid van de Hoge Raad Financiën: