Raadkamer verwijst Sihame El Kaouakibi naar correctionele rechtbank
De raadkamer in Antwerpen heeft voormalig Vlaams volksvertegenwoordiger Sihame El Kaouakibi (38) donderdag naar de correctionele rechtbank verwezen voor subsidiefraude met haar vzw Let’s Go Urban. Ook de vzw en haar partner (44) zijn doorverwezen. Dat werd vernomen bij het parket van Antwerpen.
Begin 2021 barstte na een interne audit een subsidieschandaal los rond Sihame El Kaouakibi. Ze zou valse facturen of valse overeenkomsten hebben gebruikt om voor haar Antwerpse jongerenproject Let’s Go Urban subsidies aan te vragen, maar zou de ontvangen gelden hebben doorgesluisd naar haar andere vennootschappen en voor andere doeleinden hebben gebruikt.
Het parket van Antwerpen opende in februari 2021 een opsporingsonderzoek naar mogelijke strafbare feiten, dat al snel uitmondde in een gerechtelijk onderzoek nadat El Kaouakibi zelf klacht met burgerlijke partijstelling neerlegde. Die klacht was gericht tegen onbekenden. “De twee onderzoeken werden een maand later samengebracht in één gerechtelijk onderzoek. De feiten werden aanvankelijk gekwalificeerd als valsheid in geschriften, bedrieglijk niet voeren van een correcte boekhouding, subsidiefraude, misbruik van vennootschapsgoederen, misbruik van vertrouwen, valsheid in informatica en externe en interne hacking”, zegt parketwoordvoerder Kristof Aerts.
Let’s Go Urban werd in juni 2021 failliet verklaard, haar andere vennootschappen zoals het job- en rekruteringsplatform WannaWork en het communicatiebureau WannaCatch ondergingen hetzelfde lot.
“Na een uitvoerig onderzoek en na het doorlopen van de procedure heeft de raadkamer nu beslist om de drie partijen naar de rechtbank te verwijzen voor een debat ten gronde. De kwalificaties die zijn weerhouden en waarvoor de parlementaire onschendbaarheid werden opgeheven zijn schriftvervalsing en subsidiefraude ten opzichte van de stad Antwerpen en de Vlaamse Gemeenschap”, zegt Kristof Aerts.
Het gaat volgens hem om een totaalbedrag van 590.000 euro: 270.000 euro ten nadele van de stad Antwerpen en 320.000 euro ten nadele van de Vlaamse Gemeenschap.
“Voor andere kwalificaties die in het onderzoek werden opgenomen, volgde een buitenvervolgingstelling of werd het verdere onderzoek afgesloten”, zegt Kristof Aerts. El Kaouakibi, haar partner en de vzw kunnen nog beroep aantekenen.
Dan belandt het dossier bij de kamer van inbeschuldigingstelling. “Als ze niet van de beroepsmogelijkheid gebruik maken, dan maken we de dagvaarding op en zullen we bekijken of het mogelijk is om de zaak nog voor het einde van het jaar op een inleidende zitting te brengen”, zegt Kristof Aerts.