Raad van State geeft politievakbonden gelijk in conflict over pensioen

© belga

De Raad van State heeft het koninklijk besluit vernietigd over een reeks verstrengingen aan de bestaande eindeloopbaanregeling (stelsel van non-activiteit voorafgaand aan het pensioen, NAVAP) van de politieambtenaren. Dat melden politiebonden NSPV en VSOA woensdagavond.

De federale regering zette vorig jaar het licht op groen voor de afbouw van de zogenaamde NAVAP-regeling bij de politie, waardoor politieambtenaren onder bepaalde voorwaarden vier jaar voor het vervroegd pensioen al kunnen stoppen met werken.

De politiebonden protesteren sindsdien tegen het aangekondigde uitdoofscenario.

De Raad van State oordeelde volgens de bonden dat de overheid haar verplichting tot sociaal overleg genegeerd heeft en dat het koninklijk besluit op onrechtmatige wijze tot stand gekomen is.

‘De vernietiging van dit besluit betekent dat de verstrengde regels ongeldig verklaard zijn. Dit is een overwinning voor elke politieambtenaar en voor de toekomst van hun eindeloopbaanrechten’, aldus NSPV en VSOA. ‘De overheid zal nu terug aan de onderhandelingstafel moeten en kan niet zomaar fundamentele wijzigingen opleggen zonder de vakorganisaties te raadplegen’, aldus de politiebonden.

Partner Content