Premier De Croo roept nuntius op het matje na ‘onaanvaardbare’ abortusuitspraken van de paus

Premier De Croo in de Kamer, 3 oktober 2024. © Belga

Ontslagnemend premier Alexander De Croo heeft de pauselijke nuntius voor een gesprek uitgenodigd na de ‘onaanvaardbare’ uitspraken die paus Franciscus afgelopen weekend heeft gedaan tijdens en onmiddellijk na zijn bezoek aan België.

Dat heeft de eerste minister donderdag in de Kamer verklaard.

De paus had uitgehaald naar de abortuswet en naar artsen die abortus uitvoeren, en hij deed bovendien vrouwonvriendelijke uitspraken. 

‘Dat een buitenlands staatshoofd zulke verklaringen komt doen over democratische besluitvorming in ons land, is volstrekt onaanvaardbaar’, oordeelde De Croo tijdens het wekelijkse vragenuurtje. Indien er ergens verontwaardiging over moet bestaan, dan is dat over het seksueel misbruik dat is gebeurd en over het feit dat er jarenlang niet tegen is opgetreden, vond de premier. ‘De tijd dat de Kerk de wet dicteerde ligt gelukkig al lang achter ons.’

‘Als er ergens verontwaardiging over moet bestaan, dan is het tegenover diegenen die feiten van seksuele misbruik hebben laten plaatsvinden of er niet tegen hebben opgetreden, niet tegen wie zijn job uitoefent in eer en geweten en binnen de wetten van ons democratisch bestel.’

Het is niet de eerste keer dat De Croo de nuntius uitnodigt. Dat gebeurde de vorige legislatuur ook al twee keer naar aanleiding van de zaak-Vangheluwe. ‘Ook nu zal mijn boodschap bijzonder duidelijk zijn’, stelde de premier in het vragenuurtje.

‘Moorddadige wet’

Tijdens zijn verblijf in België en vooral op de terugreis uit België had paus Franciscus zich in sterke termen tegen abortus uitgesproken.

‘Abortus is moord’, zei hij op het vliegtuig, ‘Er wordt een mens gedood. Dokters die dat doen, zijn – sta me toe dat woord te gebruiken – huurmoordenaars. Daar is geen discussie over mogelijk.’

In België had Franciscus wijlen koning Boudewijn geprezen ‘om tijdelijk troonsafstand te doen om geen moorddadige wet te moeten ondertekenen’.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content