Premier Bart De Wever (N-VA) wil geen Federatie Wallonië-Brussel meer

© Belga
Han Renard

‘Taal is niet neutraal,’ zegt politicoloog Dave Sinardet (VUB), ‘zeker niet als het over communautaire kwesties gaat. Maar Bart De Wever heeft de grondwet aan zijn kant.’

‘Bart wil geen federatie Wallonië-Brussel meer’, kopte Le Soir. De Fédération Wallonie-Bruxelles is sinds 2011 de zelfverklaarde, niet-officiële benaming van de Franse Gemeenschap. Die naam wordt alleen gebruikt in de communicatie, want de Belgische grondwet vermeldt alleen de Franse Gemeenschap.

Maar ook in officiële communicatie van de federale overheid duikt de Federatie Wallonië-Brussel vaak op. Na een vraag van Vlaams Belang-Kamerlid Werner Somers, antwoordde premier Bart De Wever (N-VA) dat hij hiermee korte metten wil maken.

‘De diensten en instellingen van de federale overheid dienen in hun documenten en communicatie de benaming Franse Gemeenschap te gebruiken, en niet de benaming Federatie Wallonië-Brussel’, zei de premier.

Volgens de Franstaligen moest de geüpdatete naam de band tussen Brussel en Wallonië benadrukken, alsook het feit dat Brussel een volwaardig gewest is, dat op gelijke voet staat met de andere twee gewesten. Volgens het Vlaams Belang gaat het om een activistische vlag, die het verlangen dekt Brussel en Wallonië te zien als een eengemaakte, eentalig Franstalige entiteit.

In de Franstalige media en het courante taalgebruik is de Fédération Wallonie-Bruxelles helemaal ingeburgerd.

De naamsverandering werd in 2011 ook door de CD&V en de N-VA gezien als een institutionele oorlogsverklaring. Jan Peumans (N-VA), toenmalig voorzitter van het Vlaams Parlement, gooide ooit een uitnodiging van zijn Waalse ambtsgenoot in de prullenbak omdat er Fédération Wallonie-Bruxelles op het briefpapier stond.

‘Taal is nooit neutraal’, zegt politicoloog Dave Sinardet. ‘En als iets vergeven is van symboliek, dan zijn het zeker onze communautaire kwesties, waar vaak taalkundige spitsvondigheden zijn gebruikt om bepaalde gevoeligheden te verzoenen. En je kunt ook wel politiek-ideologische beweegredenen lezen in een benaming die lijkt te suggereren dat Brussel vooral bij Wallonië hoort. Zeker omdat vanuit Vlaanderen historisch veel strijd is om het Nederlandstalige karakter van Brussel, toch ook de hoofdstad van Vlaanderen.’

BELGA PHOTO JONAS ROOSENS © BELGA

Voormalig Ecolo-parlementslid Marcel Cheron zei destijds dat de naamswijziging vooral tot doel had een zeker idee over Brussel en Wallonië ingang te doen vinden in de geesten. Dat is behoorlijk gelukt, want in de Franstalige media en het courante taalgebruik is de Fédération Wallonie-Bruxelles helemaal ingeburgerd.

Dat de premier nu het Vlaams Belang gelijk geeft over de officiële federale communicatie, zal weliswaar geen communautaire rel veroorzaken, maar steekt de Franstaligen toch een beetje, zo blijkt uit reacties. ‘Maar De Wever heeft natuurlijk wel de grondwet aan zijn kant’, besluit Sinardet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content