Politieke peiling toont amper verschuivingen tegenover verkiezingen 9 juni
De partijen die federaal niet mee onderhandelen, profiteren niet van de moeizame formatie. Dat is de conclusie van de ‘Grote Peiling’ waar Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws, RTL en Le Soir zondagavond mee uitpakken.
168 dagen na de verkiezingen van 9 juni heeft het land nog geen nieuwe federale regering. De partij van formateur Bart De Wever, N-VA, verliest daar volgens de ‘Grote Peiling’ wel amper kiezers mee. De Vlaams-nationalisten zouden nu 24,6 procent van de kiezers overtuigen, een procentpunt minder dan in juni. De kloof met Vlaams Belang (23,5 procent) wordt wel iets kleiner.
Vooruit verstevigt haar positie als derde partij met 15,5 procent, beter dan het verkiezingsresultaat van 13 procent. Dat voorzitter Conner Rousseau de federale regeringsonderhandelingen vorige maand even op een zijspoor deed belanden, wordt dus niet afgestraft, en ook de uiteindelijke ‘ja’ tegen de volgende fase van de gesprekken lijkt de socialisten voorlopig niet zuur op te breken.
Ook CD&V zit bij de virtuele winnaars. De christendemocraten haalden in juni 12,8 procent en zakten in een vorige editie van de peiling naar 11,3 procent, maar zouden nu toch weer 13,3 procent van de stemmen halen.
De partijen die niet rond de onderhandelingstafel zitten, kunnen voorlopig nog niet profiteren van de nakende oppositierol. Open VLD scoort met 7,2 procent nog onder het verkiezingsresultaat van 8,7 procent. De liberalen zijn wel niet langer de kleinste partij. Groen weet nog amper 6,9 procent van de respondenten te overtuigen. PVDA blijft met 7,9 procent hangen rond het verkiezingsresultaat.
N-VA-voorzitter en de gedoodverfde volgende premier Bart De Wever blijft de populairste politicus van Vlaanderen: 22 procent van de respondenten voelt zich het best vertegenwoordigd door hem. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken en Rousseau volgen op plaatsen twee en drie.
Remonte PS
In Franstalig België is de remonte van de PS opvallend. De socialisten doen er 2,6 procentpunten bij tegenover de verkiezingen en gaan naar 24,6 procent. De MR blijft met 27,6 procent wel de grootste, Les Engagés blijft met 20,6 procent op het niveau van 9 juni. PVDA en Ecolo doen het met respectievelijk 11,6 procent en 8,1 procent iets beter dan vijf maanden geleden.
MR-politica Sophie Wilmès blijft bij uitstek de populairste van Wallonië, ook al loopt ze tegenwoordig als Europees Parlementslid wat minder in de kijker. Haar voorzitter Georges-Louis Bouchez bezette in een eerdere peiling nog de tweede stek, maar tuimelt nu van het podium. Het zilver is voor Maxime Prévot van Les Engagés, PS-voorzitter Paul Magnette eindigt als derde.
In Brussel moeten de Franstalige liberalen hun koppositie afstaan aan de PS, al is het erg nipt: de MR haalt 20 procent, PS 20,2 procent. De PVDA gaat er fors vooruit tot 19,7 procent, en ook Ecolo doet het een tikkeltje beter: ze stijgen van 8,2 naar 11,2 procent. Les Engagés haalt in de hoofdstad nog 6,5 procent, tegenover 8,9 procent op 9 juni.
De peiling is gebaseerd op online onderzoek bij 2.591 Belgen tussen 18 en 21 november, van wie 1.000 Vlamingen en Walen en 591 Brusselaars. De maximale foutenmarge bedraagt 3,1 procent in Vlaanderen, 3,1 procent in Wallonië en 4 procent in Brussel.