Peiling: Vlaams Belang blijft de grootste, CD&V wipt over Vooruit naar derde plaats

Hilde Crevits, op 9 februari 2024. © Belga

In een nieuwe peiling van Het Laatste Nieuws en VTM blijft Vlaams Belang blijft afgetekend de grootste met ruim 27 procent van de kiesintenties. CD&V springt over Vooruit naar een virtuele derde plaats.

In de nieuwste ‘Grote Peiling’ van HLN, VTM, Le Soir en RTL is er geen sprake van grote verrassingen bovenaan het klassement: de extreemrechtse oppositiepartij Vlaams Belang blijft hoge toppen scheren en doet er met 27,4 procent van de kiesintenties nog eens 2,3 procentpunt bij ten opzichte van de vorige editie van de peiling, eind vorig jaar. De N-VA maakt de omgekeerde beweging: de Vlaams-nationalisten doen er 1,6 procentpunt af en stranden op een tweede plaats met 20,4 procent van de stemintenties. 

Onder de top 2 verschuift er wél een en ander. Vooruit, in juni 2023 nog goed voor ruim 16 procent van de stemmen, zakt na de perikelen met ex-voorzitter Conner Rousseau weg naar 11,4 procent en moet de derde plaats aan CD&V laten. De christendemocraten tekenen met 13,1 procent hun beste peiling sinds de verkiezingen van 2019 op. De PVDA is de vijfde Vlaamse partij met 9,5 procent, Open VLD doet het met 8,3 procent iets beter dan in december, toen de liberalen het met amper 7,1 procent moesten doen. Groen sluit het rijtje met 7,8 procent van de kiesintenties. 

(lees verder onder de preview)

Hilde Crevits en Les Engagés

De voorzichtige remonte van CD&V is ook te zien in de populariteitspoll. Na N-VA-voorzitter Bart De Wever is Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits de persoon van wie de ondervraagden willen dat ze een belangrijke rol speelt. Premier Alexander De Croo vervolledigt de top 3. 

In Wallonië zitten Les Engagés, het vroegere cdH, dan weer in de lift. De humanisten peilen er op 16,8 procent, een stijging met 3 procentpunt sinds december. Les Engagés springt daarmee over de PVDA, die net geen 15 procent haalt. De PS blijft de grootste partij in het zuiden van het land, maar moet met 21,3 procent wel 2,6 procentpunt prijsgeven in vergelijking met eind vorig jaar. De Franstalige socialisten worden op de hielen gezeten door de liberalen van MR, die met 20,5 procent een half procentpunt beter doen dan in december. Ecolo zakt weg naar 11,9 procent. 

Oud-premier en MR-boegbeeld Sophie Wilmès blijft afgetekend de populairste Franstalige politicus. PS-voorzitter Paul Magnette is de volgende, al moet hij wel premier Alexander De Croo voor zich dulden in de Waalse pop-poll.

In Brussel neemt MR de leiding over van de PVDA. De liberalen halen er net geen 22 procent van de kiesintenties, ruim 4 procentpunt boven hun verkiezingsresultaat. De PVDA volgt met 17,5 procent, de PS moet zich tevreden stellen met 15,4 procent. Daarna volgen nog Ecolo (14,7 procent), DéFi (8,8 procent) en Les Engagés (6,9 procent). Sophie Wilmès is ook in Brussel de populairste, gevolgd door De Croo en Magnette.  De peiling werd tussen 11 en 18 maart door Ipsos online afgenomen bij 2.600 Belgen van 18 jaar en ouder. Het gaat over 1.000 Vlamingen, 1.000 Walen en 600 Brusselaars. De maximale foutenmarge bedraagt 3,1 procent in Vlaanderen, 3,1 procent in Wallonië en 4 procent in Brussel.

Partner Content