Peiling stad Antwerpen: N-VA blijft de grootste, maar PVDA komt opzetten
Een peiling van Gazet Van Antwerpen, Het Nieuwsblad en De Gentenaar door onderzoeksbureau Indiville wijst uit dat de N-VA van burgemeester Bart De Wever in de stad Antwerpen de grootste partij blijft met 28,3 procent van de kiesintenties voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. De PVDA van lijsttrekker Jos D’Haese nadert echter fors en zou 24,7 procent van de stemmen halen.
De peiling werd tussen 19 augustus en 9 september uitgevoerd in dertien Vlaamse centrumsteden, en in elke stad bij minstens 1000 respondenten. De maximale foutenmarge bedraagt 3,1 procent.
N-VA blijft in het Antwerpse deel van de peiling dan wel de grootste partij, ze verliest ten opzichte van de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 maar liefst 7 procentpunt. PVDA gaat er met een ongelooflijke 16 procentpunt op vooruit, en verdrievoudigt bijna het resultaat van 2018. Vlaams Belang zou de derde partij van Antwerpen worden met 17,1 procent van de kiesintenties, eveneens een forse stijging ten opzichte van 2018 (+6,6 procentpunt). Groen zakt van twee naar vier met nog 12,7 procent (-5,4 procentpunt).
De huidige coalitie met enkel Vooruit (nadat Open VLD uit het bestuur verdween) wordt voor N-VA een moeilijk verhaal, want de socialisten halen nog slechts 8,2 procent, ten opzichte van 11,4 procent in 2018. CD&V (3 procent) en Open VLD (2,7 procent) komen niet of nauwelijks in het stuk voor, de liberalen zouden zelfs hun beide zetels verliezen. Ook de nieuwe lijsten O-LA (van schepen Erica Caluwaerts, ex-Open VLD) en Team Fouad Ahidar geraken op basis van deze peiling niet in de gemeenteraad.
PVDA reageerde – hoe kan het ook anders – tevreden op de peiling. ‘Deze peiling toont wat wij ook voelen op straat: dat veel Antwerpenaren verandering willen in ’t Stad en dat zij daarvoor uitkomen bij de PVDA’, klinkt het. De keuze is duidelijk, voor de partij: ‘Ofwel nog eens zes jaar kil en koud bestuur met de N-VA, ofwel een stem voor een sociaal bestuur met de PVDA.’
‘Wij gaan de komende weken met zo veel mogelijk Antwerpenaren het gesprek aan over de toekomst van onze stad”, aldus nog PVDA. “Dat is onze sterkte: onze aanwezigheid op het terrein in alle wijken van de stad. En dat is waar wij de komende weken op gaan inzetten.’
De Wever: ‘Kopie van 2018’
Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) had een heel andere kijk op de zaak. Hij reageerde ‘met vertrouwen’ op de peiling. ‘De Antwerpenaar heeft nu de keuze tussen goed bestuur met de N-VA stevig aan het roer, of een extreemlinks avontuur dat de schuldenkraan opendraait’, aldus De Wever.
De peiling is voor N-VA een kopie van diegene die de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 voorafging, stelt De Wever nog vast. ‘De kiesuitslag draaide toen geheel anders uit’, zegt hij.
De PVDA ‘wil de stadspoorten openzetten voor asielzoekers en onze verlichtingswaarden opofferen’, stelt De Wever. ‘Dit alles ten koste van werkende gezinnen en brave spaarders. Ik wil graag verder bouwen aan de stad van de toekomst, waar alle Antwerpenaren trots op kunnen zijn. We hebben de voorbije twaalf jaar hard gewerkt om deze metropool terug op de kaart te zetten. De eerste resultaten daarvan zijn duidelijk zichtbaar. Ik vraag de Antwerpenaar dus om te kiezen tegen avonturen, en mij verder te laten besturen’, besluit De Wever.
Paarse lijst op kop in Gent
In Gent leidt de paarse lijst Voor Gent van de liberale burgemeester Matthias De Clercq de peiling met 21,1 procent van de stemmen. De vroegere kartelpartner Groen van kopman Filip Watteeuw is echter niet zo ver weg, met 18,1 procent. Op de derde plaats volgt N-VA met 13,7 procent en op de vierde plaats Vlaams Belang met 9,8 procent. PVDA zou in de Arteveldestad stranden op 9,1 procent en CD&V op 4,6 procent.
Comfortabel lijkt de positie van burgemeester Dirk De Fauw in Brugge. De peiling dicht zijn CD&V 25,6 procent van de stemmen toe. De andere partijen volgen op lange afstand. Vlaams Belang zou de tweede grootste worden met 11,4 procent, op de hielen gevolgd door Vooruit (11,1 pct). De andere coalitiepartner van De Fauw, het liberale Voor Brugge, zou genoegen moeten nemen met 5,1 procent. Groen, N-VA en PVDA zouden respectievelijk 8,2, 6,4 en 3,3 procent van de stemmen halen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier