Peiling: N-VA blijft de grootste, Open VLD en Groen zakken verder

Bart De Wever (N-VA) bij koning Filip. © Belga
Rudi Rotthier vanuit de VS

Mochten er vandaag verkiezingen plaatsvinden, dan zou N-VA 26,7 procent van de stemmen halen en zich opnieuw tot grootste partij van Vlaanderen kronen.

Dat blijkt uit een peiling van Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws, RTL en Le Soir waarvan de resultaten vrijdag zijn bekendgemaakt. Vlaams Belang groeit daarin opnieuw en Open VLD zakt verder weg.

N-VA haalde bij de verkiezingen van juni 25,6 procent en ruim drie maanden later doet de partij van Bart De Wever daar nog ruim een procentpunt bij. Vlaams Belang wordt opnieuw tweede, maar haalt met 23,2 procent een beter resultaat dan bij de verkiezingen. 

Op ruime afstand mag Vooruit zich de derde grootste noemen. De socialisten komen uit op 14,8 procent en stijgen ten opzichte van de verkiezingen van juni. CD&V daarentegen daalt naar 11,3 procent, en komt daarmee lager uit dan de 12,8 procent die de christendemocraten in juni haalden. PVDA scoort in de peiling 8,9 procent, een beetje hoger dus dan het verkiezingsresultaat.

Open VLD en Groen

De peiling brengt slecht nieuws voor Open VLD. De Vlaamse liberalen haalden het slechtste kiesresultaat ooit (8,7 procent) en zakken nu nog verder naar 6,8 procent. Groen komt nog lager uit. De partij overtuigt 6,5 procent, wat een vol procentpunt minder is dan in juni.

Bart De Wever blijft de populairste politicus van Vlaanderen, gevolgd door Tom Van Grieken van Vlaams Belang en Conner Rousseau van Vooruit. Ontslagnemend premier Alexander De Croo valt uit de top-drie.

In Wallonië blijft MR (26,6 procent) net als bij de verkiezingen de grootste, al moeten de liberalen wat terrein prijsgeven. Les Engagés blijven tweede, maar stijgen wel van 20 naar 22,6 procent. PS volgt iets lager op 21,7 procent. Ook in Brussel blijft MR de grootste met 22,6 procent, maar daar pakt PS wat terrein terug om op 20,4 procent te landen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content