Paul Magnette (PS) doet belofte: geen hogere lonen, geen regeringsdeelname

Paul Magnette (PS) op woensdag. © Belga

De Franstalige socialisten van de PS maken van hogere lonen een prioriteit in de aanloop naar de verkiezingen van 9 juni. Bij de vorming van de volgende regering komt het punt ook als niet-onderhandelbaar op de onderhandelingstafel. Dat heeft voorzitter Paul Magnette gezegd naar aanleiding van de Dag van de Arbeid.

‘Ik doe hier een plechtige belofte: als we in een regering stappen, verhogen we de lonen. En als de anderen dat niet willen doen, zal het zonder de socialisten zijn’, zei Magnette tijdens een bijeenkomst van partijmilitanten in Charleroi.

De PS schuift een nieuwe verhoging van het minimumloon van 400 euro naar voren, bovenop de maatregelen die de voorbije legislatuur al genomen zijn, alsook een fiscale hervorming die de lage en middeninkomens een netto-opbrengst van 300 euro moet opleveren.

Tijdens hun toespraken benadrukten de verschillende socialistische mandatarissen dat ze hun beloftes gaan nakomen als ze aan de macht komen. ‘Als de burgers hun vertrouwen in ons stellen, dan gaan we die verantwoordelijkheid opnemen. We zijn ook de enigen die dat gaan doen’, zei Magnette.

De socialisten zetten het verschil met de PVDA, hun concurrent op links, in de verf en waarschuwden tegen de terugkeer van een rechtse regering zoals de zelfverklaarde as van MR en CD&V die enkele dagen in de markt zette. ‘We weten tot welke ravage een rechtse regering kan leiden. Het is daartegen dat we op 9 juni moeten strijden’, verklaarde staatssecretaris Thomas Dermine.

Partner Content