Patrick Janssens keert terug naar de Antwerpse politiek

Patrick Janssens © Belga

Patrick Janssens keert terug naar de Antwerpse politiek en krijgt vierde plaats op Vooruit-lijst.

Janssens krijgt bij de komende gemeenteraadsverkiezingen de vierde plaats op de lijst van Vooruit. Hij benadrukt dat hij vanop die plaats geen kandidaat is om opnieuw burgemeester te worden.

Janssens nam 12 jaar geleden abrupt afscheid van de politiek na de verkiezingsnederlaag bij de gemeenteraadsverkiezingen tegen de N-VA van Bart De Wever, die de burgemeesterssjerp overnam.

“Met mijn kandidatuur en vanop plaats 4 wil ik op een positieve en inhoudelijke manier bijdragen aan een stadsontwikkeling die de belangen van de Antwerpenaar op 1 zet”, zegt Janssens. “Om die trendbreuk te realiseren is Vooruit onmisbaar. Ik ben er zeker van dat onze ploeg onder leiding van Kathleen (Van Brempt, red.) die trendbreuk kan realiseren.”

‘Autoritaire manier van besturen’

Janssens stoort zich onder meer aan recente evoluties in Antwerpen, bijvoorbeeld rond stadsontwikkeling. Hij vindt dan ook dat stadsontwikkelaars het vandaag veel te gemakkelijk hebben en van het stadsbestuur krijgen wat ze willen. Nochtans zat Vooruit de afgelopen legislatuur mee in het stadsbestuur. “Er is de voorbije jaren een autoritaire manier van besturen ontstaan in Antwerpen. Elke schepen doet zijn ding op zijn bevoegdheid en de rest moet dat maar slikken”, aldus de voormalige burgemeester.

Ook laakt hij dat mensen of kunstenaars – denk maar aan de stadsdichters – die durven protesteren, veel te hard worden aangepakt. “Het bestuur moet weer op een warmere manier met de burgers omgaan en tegen kritiek kunnen”, zegt hij. 

Lijsttrekker Kathleen Van Brempt is in de wolken met de comeback van haar voormalige burgervader. “Ik ben heel erg blij dat Patrick zijn passie en de ervaring die hij de afgelopen jaren rond stadsontwikkeling heeft opgebouwd, wil inzetten om het roer van het beleid om te gooien”, zegt ze. “Dat is écht belangrijk en nodig voor de toekomst van de stad. We beloofden de Antwerpenaar een team dat kan knokken voor de stad en voor alle Antwerpenaars. Deze ploeg kan dat.”

Eerder werd al bekendgemaakt dat Van Brempt de lijst zou trekken en huidig schepen Karim Bachar de tweede plaats zou krijgen. Op plaats drie werd woensdag nog actrice Lien Van de Kelder onthuld als ‘wit konijn’. De vijfde plaats is voor schepen Tatjana Scheck. Zo lijken de Antwerpse socialisten ondanks het afscheid van schepenen Tom Meeuws (begin dit jaar) en Jinnih Beels (na de huidige legislatuur) toch met voldoende stemmenkanonnen naar de kiezer te kunnen trekken.

Partner Content