Partijfinanciering: Kristof Calvo (Groen) mikt op wisselmeerderheid

Kristof Calvo. © Belga

Een grootschalige hervorming van de partijfinanciering zit er deze legislatuur zit er niet meer in. Dat was al duidelijk, maar is woensdag ook formeel vastgesteld in de Kamercommissie Grondwet.

CD&V en Open VLD zijn bereid om eventueel mee te stappen in een kleinschaligere hervorming, maar Groen wil dat niet. ‘Het is een totale hervorming die iedereen pijn doet en de democratie als geheel beter maakt, en niet zomaar een paar zaken doen die de meerderheid van dat moment toevallig goed uitkomt’, zei Kristof Calvo.

Een tabel met de reacties van de partijen op de 34 voorstellen van het burgerpanel ‘We need to talk’ over de partijfinanciering maakte het dinsdag al duidelijk: regeringspartijen MR en PS willen niet meegaan in een verlaging van de dotaties aan politieke partijen. De Kamercommissie Grondwet kon die mislukking woensdagmiddag alleen maar vaststellen. ‘De totale hervorming zal niet voor deze legislatuur zijn’, betreurde Groen-Kamerlid Kristof Calvo, die al de hele legislatuur aan de kar trekt. Een hervorming van de minder controversiële aspecten van de partijfinanciering is in principe wel mogelijk, blijkt ook uit de tabel. ‘Er zijn 18 aanbevelingen waarover praktisch geen discussie bestaat’, vatte Jan Briers (CD&V) het samen. Hij stelde voor om dan toch daar al akkoorden over te sluiten voor de verkiezingen. ‘Er is nog tijd. CD&V wil meewerken aan vooruitgang in dit dossier.’

Open VLD zit op dezelfde lijn, maakte Maggie De Block duidelijk. Maar Calvo benadrukte dat zijn partij een totale hervorming wil ‘die iedereen pijn doet en de democratie als geheel beter maakt’, en niet enkel de hervormingen wil doorvoeren die de meerderheid goed uitkomen. Een ‘oeverloze discussie’, waarvan de liberalen begrepen hebben ‘dat er geen akkoord over zal komen’, vatte De Block het debat samen.

(Lees verder onder de preview)

Niks, zero, nada

De oppositie haalde de werkwijze van de meerderheid door de mangel. De N-VA vulde de tabel zelfs niet in, ‘omdat de Vivaldipartijen onder elkaar wilden bedisselen hoe ze hieruit zouden geraken’, terwijl er aanvankelijk was gezegd dat de oppositie bij de werkzaamheden betrokken zouden worden, zei fractieleider Peter De Roover. Sofie Merckx (PVDA) sloot zich daarbij aan. ‘De oppositie is niet betrokken bij de geheime besprekingen en het resultaat is niks, zero, nada’, zei zij. Joris Vandenbroucke (Vooruit) verweet de N-VA dan weer de onenigheid binnen de meerderheid te misbruiken om zelf geen kleur te moeten bekennen over de voorstellen.

De kans dat er nog een hervorming van de partijfinanciering komt voor de verkiezingen lijkt dus klein, al wil Calvo het wel blijven proberen. ‘Ik zie nog een uitweg: een constructieve parlementaire vrijheid. We gaan proberen op een aantal specifieke zaken nog meerderheden op de been te brengen’, zei hij. Onder meer een plafond op socialemediauitgaven en een verbod op buitenlandse giften lijken op basis van de tabel haalbaar.

Partner Content