Overzicht: wie zijn de ministers in de vrouwelijkste Vlaamse regering ooit?
Matthias Diependaele wordt minister-president van de meest vrouwelijke Vlaamse regering tot nog toe. Zes van de negen ministers worden vrouwen, net als twee van de drie viceminister-presidenten.
Nu de op een na langste Vlaamse formatie eropzit en de drie coalitiepartners hun casting bekend hebben gemaakt, wordt duidelijk hoe de volgende Vlaamse regering eruit zal zien. De nieuwe ploeg ziet er relatief jong uit: de gemiddelde leeftijd is 46,5, de regering-Jambon was bij de start gemiddeld iets ouder dan 48.
Maar vooral: Diependaele I wordt een opvallend vrouwelijke regering. Zes van de negen ministers zijn vrouwen, waarmee het wettelijk maximum van twee derde is bereikt. Daarnaast zijn twee van de drie viceministers-presidenten vrouwen.
Melissa Depraetere neemt de honneurs waar voor Vooruit, Hilde Crevits blijft op post voor CD&V. De vorige regering telde bij de start amper drie vrouwen.
Naast Depraetere en Crevits worden N-VA-politica’s Zuhal Demir, Annick De Ridder en Cieltje Van Achter minister.
Voor Vooruit verhuist Caroline Gennez van de federale naar de Vlaamse regering.
Met Zuhal Demir op Onderwijs en Caroline Gennez op Welzijn gaan ook de twee grootste Vlaamse portefeuilles naar vrouwen. Daarnaast belanden Mobiliteit, Openbare Werken en Sport (Annick De Ridder), Wonen, Energie, Klimaat, Toerisme en Jeugd (Melissa Depraetere), Binnenlands Bestuur en Integratie (Hilde Crevits), en Brussel en Media (Cieltje Van Achter) in vrouwelijke handen.
De mannelijke ministers gaan de departementen Omgeving en Landbouw (Jo Brouns), Begroting en Financiën en Dierenwelzijn (Ben Weyts) en Economie en Buitenlandse Zaken (Matthias Diependaele) bestieren.
Op vlak van diversiteit scoort de nieuwe Vlaamse regering niet beter dan de vorige. Zuhal Demir, van wie de ouders als gastarbeiders uit Turks-Koerdistan naar België kwamen, blijft de enige minister met buitenlandse achtergrond.
Melissa Depraetere, Cieltje Van Achter en Annick De Ridder krijgen voor het eerst een uitvoerend mandaat. Ook Gennez zit voor het eerst in de Vlaamse regering, maar zij was dus al federaal minister.
De regering-Diependaele telt twee Limburgers, twee West-Vlamingen en twee Antwerpenaren. Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen moeten het met één minister stellen. Daarnaast verdedigt Cieltje Van Achter de Brusselse belangen.