Opvallend in Oost-Vlaanderen: Vlaams Belang in Ninove, linkse partijen in Gent en misschien het einde van een liberale clanoorlog

© Belga
Ann Peuteman
Ann Peuteman Redactrice bij Knack

Twee opvallende vaststellingen in de provincie Oost-Vlaanderen na de verkiezingen van 9 juni.

Ninove en Gent

Twee Oost-Vlaamse steden laten heel atypische verkiezingsresultaten optekenen. In Ninove slaagt het Vlaams Belang er wél in om de andere partijen ver achter zich te laten. De partij haalt er met haar Vlaamse lijst, aangevoerd door Vlaams Parlementslid Guy D’haeseleer, bijna 40 procent van de stemmen binnen. Dat doet de militanten van de lokale lijst Forza Ninove al dromen van monsterscores bij de gemeenteraadsverkiezingen én van de burgemeesterssjerp voor D’haeseleer.

Zo’n veertig kilometer verderop onderscheidt Gent zich dan weer op een heel andere manier. In de provinciehoofdstad doen de linkse partijen het opvallend goed, terwijl het Vlaams Belang licht achteruitgaat.

Op Vlaams niveau wordt Vooruit de grootste partij, federaal is dat Groen. Hoewel kopstukken Conner Rousseau (Vooruit) en Petra De Sutter (Groen) daar ongetwijfeld voor iets tussen zitten, kunnen die resultaten toch niet helemaal aan hun populariteit worden toegeschreven.

Om te beginnen neigen de Gentse kiezers traditioneel al naar links. Daarnaast lijkt ook het kartel Voor Gent, dat Vooruit en de Open VLD voor de gemeenteraadsverkiezingen hebben gesmeed, zowel enthousiasme op te wekken als kwaad bloed te zetten. Aangezien de Open VLD van burgemeester Mathias De Clercq ook in Gent klappen krijgt, zou dat weleens de voorbode van heel verrassende gemeenteraadsverkiezingen kunnen zijn.

Open VLD

Dat de Open VLD ook in Oost-Vlaanderen verschrompelt, is op z’n zachtst gezegd opmerkelijk. Nog niet zo gek lang geleden bevochten de Vlaamse liberalen er eerder elkaar dan de andere partijen. Net voor de eeuwwisseling kwamen de meeste partijkopstukken zelfs uit die provincie. Om de vrede enigszins te bewaren, verdeelden ze het grondgebied én de functies onder elkaar. Karel De Gucht uit Berlare werd partijvoorzitter en Guy Verhofstadt uit Gent premier. Herman De Croo, die desnoods letterlijk bussen vol Brakelse militanten naar partijcongressen in Brussel bracht om zijn punt te maken, kreeg het voorzitterschap van de Kamer toegeschoven.

Ook na de paarse regeringen bleef het liberale zwaartepunt in Oost-Vlaanderen liggen. Even zag het ernaar uit dat ofwel De Guchts zoon Jean-Jacques ofwel Mathias De Clercq, kleinzoon van oud-minister Willy De Clercq en dauphin van de broers Verhofstadt, de partij zou leiden. Maar uiteindelijk was het Alexander, de zoon van De Croo, die de teugels in handen kreeg.

Dat daarmee geen einde kwam aan het gekissebis bleek de voorbije regeerperiode uit zijn openlijke krachtmeting met Egbert Lachaert uit Merelbeke. Aan de verkiezingsresultaten te zien hebben ze het in Oost-Vlaanderen zo onderhand wel gehad met liberale clans die met elkaar in de clinch gaan.

VERKIEZINGEN IN KAART: bekijk hier alle uitslagen

Partner Content