Eva De Bleeker
Open VLD-top reageert op hetze rond Riziv-budget: ‘Onnodig paniekzaaien op kap van de patiënt is slecht voor de gezondheid’
In een opiniestuk leggen partijvoorzitter Eva De Bleeker, ontslagnemend staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand en Kamerlid Irina De Knop uit waarom de Open VLD de begroting van de gezondheidszorg niet goedkeurde. ‘Arizonapartijen: vorm een volwaardige regering.’
De financiering van onze gezondheidszorg is al enkele weken voorwerp van debat. En dat mag. Meer nog, dat moet. Onze gezondheidszorg is een fundamentele pijler van de sociale zekerheid. En het klopt: Open VLD heeft de begroting gezondheidszorg – het zogenaamde Riziv-budget – niet goedgekeurd.
Waarom we dat hebben gedaan, verdient duiding. Duiding die we misschien onvoldoende hebben gegeven.
Maar de waarheid heeft haar rechten. En nee, de kostprijs van de zorg voor de patiënt zal hierdoor niet stijgen en de kwaliteit van de zorg zal ook niet dalen – in tegenstelling tot wat sommigen willen doen geloven. Zij proberen de zorgsector te verontrusten door te laten denken dat het uitstellen van het goedkeuren van de gezondheidszorgbegroting chaos zal creëren. Open VLD zou dit dossier blokkeren op kap van de patiënt en de zorgverlener. Manifest onjuist.
Index
Laten we eens in de cijfers duiken. De gezondheidszorg groeit jaar na jaar met 2,5 procent bóven de index. In 2025 betekent dat een stijging van net geen 2 miljard euro tot een totaalbudget van maar liefst 45 miljard euro. Die zogenaamde groeinorm doet elk jaar het budget automatisch verder stijgen, maar zet niet aan tot hervormingen, investeringen en efficiëntiewinsten. Wat nochtans absoluut noodzakelijk is.
En dat is uiteraard kwalijk. Want hoewel je dit zou mogen verwachten, wordt de patiënt niét beter van die extra miljarden aan uitgaven.
Onze gezondheidszorg is wereldtop. We hebben uitstekende ziekenhuizen, prima dokters en toegewijd zorgpersoneel. Dat mag wat kosten. Maar als uit de cijfers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) blijkt dat die gezondheidszorg tot een derde duurder is dan het gemiddelde van de andere EU landen die dezelfde kwaliteit van diensten en zorg bieden, dan mag het duidelijk zijn dat het bij ons wel héél veel geld kost.
We bengelen achteraan het Europese peloton op vlak van preventie. Slechts vier landen doen slechter. We zijn kampioen als het gaat om de consumptie van slaapmiddelen en antidepressiva. Investeren in preventie levert nochtans grote gezondheidswinsten op. Er moet minder curatief worden behandeld en dat zorgt bijgevolg voor een vermindering van de uitgaven. Een win-win die weinig argumentatie nodig heeft.
Om het toch concreet te maken: we hebben in ons land een hoger aantal kankers dan het EU gemiddelde (4,8 procent bij mannen, 2 procent bij vrouwen). Door een tekort aan preventieve gezondheidszorg. Dat is echter een gemeenschapsbevoegdheid, terwijl de gezondheidszorg federale materie is. En dus redeneren de Vlaams-nationalisten: waarom zouden de gemeenschappen geld steken in preventie als de opbrengsten van die oefening voor het federale niveau zijn?
Dat is een behoorlijk cynische visie op gezondheidzorg die wij niet delen en die ten koste gaat van de patiënt.
Arizona
De voorstanders, waaronder de socialisten, van een ongebreidelde groei in het budget van de gezondheidszorg stellen zich de verkeerde vraag. Het probleem is niet dat we te weinig spenderen (op dat vlak staan we aan de top in Europa), wel dat we te weinig hervormen en efficiëntiewinsten boeken.
En net daarom willen wij het gras niet voor de voeten maaien van de toekomstige Arizona coalitie. Die vijf partijen moeten de volledige vrijheid en bewegingsruimte krijgen om op zoek te gaan naar de broodnodige hervormingen en een koerswijziging in te zetten richting meer preventie, digitalisering, innovatie, vaccinatie en screenings in de zorg.
Hoe ze dat gaan doen, dat is voorlopig niet duidelijk. In de gelekte belastingnota van formateur Bart De Wever (N-VA) staat een mogelijke groeinorm van 2 procent, maar Les Engagés sprak eerder over 3 tot zelfs 3,5 procent.
Niets zo makkelijk als andermans geld uitgeven.
Laat er geen misverstand over bestaan: er moet een begroting 2025 voor de ziekteverzekering worden afgeklopt. En nee, het is niet de bedoeling om patiënten, zorgverleners en de gezondheidszorgsector in onzekerheid te laten, ook al roepen sommige politieke partijen luidkeels dat het armageddon in de gezondheidszorg is ingezet.
Dat is niet zo, en we roepen de Arizona partijen nogmaals op: vorm een volwaardige regering en doe eindelijk waarvoor u een mandaat van de kiezer heeft gekregen. Verantwoordelijkheid opnemen is niet eenvoudig. Maar nalaten om te doen wat moet en dat afschuiven op anderen: wie gelooft dat nog?
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier