Open VLD krijgt klappen en PVDA breekt niet door: lessen uit de vergeten provincieraadsverkiezing

Open VLD-voorzitter Eva De Bleeker ziet haar partij zwaar verliezen bij de provinciale verkiezingen. © BELGA
Ewald Pironet
Ewald Pironet Senior writer

Zondag kon u ook stemmen voor de provincieraad. De conclusies van de vergeten verkiezing.

De N-VA heeft zondag de meeste provincieraadszetels in de wacht gesleept: de Vlaams-nationalisten behaalden 48 van de 175 te verdelen zetels, goed voor 27 procent. De partij van Bart De Wever won één zetel in de provincie Antwerpen en ook één in Oost-Vlaanderen, in de andere provincies bleef ze status quo in vergelijking met 2018. Grote winnaars bij de provinciale verkiezingen zijn Vlaams Belang (plus 9 zetels) en Vooruit (plus 6). De PVDA won één zetel en heeft er nu twee, de CD&V blijft hangen op 40 zetels. Zwaar verlies is er voor Groen (min 8 zetels) en Open VLD (min 10).

Geen plaats

De provincieraadsverkiezingen zijn ‘de vergeten verkiezingen’: alle aandacht ging de voorbije weken naar de gemeenteraadsverkiezingen. De Standaard en De Morgen hadden in hun maandageditie zelfs geen plaats voor een stukje over de uitslag van de provincieraadsverkiezingen. Nochtans is die uitslag de enige waarmee je serieuze vergelijkingen kunt maken met het verleden, onder meer omdat de partijen voor de gemeenteraadsverkiezingen vaak kartels vormen.

Er mag soms worden getwijfeld aan het nut van de provincies en hun bestuur, maar zolang ze bestaan worden ze bevolkt. Elke provincie wordt bestuurd door een provincieraad (overal 36 zetels behalve in Limburg 31), een deputatie en een gouverneur. De provincieraad is bevoegd voor alles van provinciaal belang en beraadslaagt over elk ander onderwerp dat wordt voorgelegd door de hogere overheid.​​​​​​ Er was sprake van de afschaffing van de provinciebesturen, maar dat heeft de Vlaamse regering-Diependaele niet in het regeerakkoord opgenomen.

In de provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant is de N-VA de grootste, in West-Vlaanderen en Limburg is dat de CD&V. Wat nog opvalt is dat de Open VLD overal achteruitgaat in vergelijking met zes jaar geleden, in Antwerpen behaalt de partij van Eva De Bleeker zelfs geen zetel meer. Vooruit wint overal, behalve in Limburg waar het één zetel verliest. Groen verliest overal, met uitzondering van Limburg waar het op één zetel blijft steken. De PVDA behaalt alleen in Antwerpen zetels, namelijk twee. Vlaams Belang wint overal, het meest in West-Vlaanderen met drie zetels extra.

Van lage opkomst tot eerste Vlaams Belang-sjerp: 9 blikvangers van de lokale verkiezingen van 13 oktober

Leeftijdsgrens

Nog aanstippen dat de regering-Diependaele tijdens haar bewind twee nieuwe gouverneurs mag aanwijzen, ter vervanging van Carl Decaluwé (CD&V) in West-Vlaanderen en Carina Van Cauter (Open VLD) in Oost-Vlaanderen, die de leeftijdsgrens bereiken. Wie hen zal vervangen is onbekend, maar dat zal tijdens de Vlaamse regeringsonderhandeling zeker besproken zijn en zou in de Atoma-schriftjes staan, naast andere geheime afspraken.

Afschaffing van de opkomstplicht: ‘Het maakt echt geen groot verschil voor PVDA of Vlaams Belang’

Partner Content