Open VLD-burgemeester geeft eerste opvolgersplaats terug na dagvaarding voor belangenvermenging

Francesco Vanderjeugd (Open VLD) © Belga

De burgemeester van Staden Francesco Vanderjeugd (Open VLD) geeft zijn eerste plaats op de opvolgerslijst voor de Kamer op bij de verkiezingen van 9 juni. Dat bevestigt hij woensdag. Vanderjeugd stond op de eerste opvolgersplaats op de Liberale Kamerlijst voor West-Vlaanderen, maar verschuift naar de tweede plaats nadat bekend was geraakt dat hij door het parket wordt gedagvaard voor belangenvermenging.

Vanderjeugd communiceerde dinsdag zelf dat het parket hem heeft gedagvaard in een zaak rond belangenvermenging in vastgoeddossiers.

Mogelijk heeft de Stadense burgemeester in bepaalde dossiers met voorkennis gehandeld. Naar aanleiding van de dagvaarding zet Vanderjeugd nu een stap op zij bij de verkiezingen van 9 juni. 

‘Ik heb beslist om een stapje terug te zetten op de lijst’, zegt Vanderjeugd. ‘Met de dagvaarding die nu zo dicht bij de verkiezingen komt, kan ik het niet maken om die plaats te blijven innemen. Ik wil niet dat mijn partij daar schade van ondervindt.’

Vanderjeugd spreekt van een moeilijke beslissing.

‘Het is ergens met pijn in het hart dat ik deze beslissing maak, want ik had ergens gehoopt op een comeback in de nationale politiek.’ Door de wissel wordt de burgemeester van Ardooie Veronique Buyck de eerste opvolger op de lijst voor de Kamer. 

Na een auditrapport van Audit Vlaanderen opende het parket een onderzoek naar mogelijke belangenvermenging in vastgoeddossiers. Dinsdag raakte bekend dat Vanderjeugd zich voor de rechter zal moeten verantwoorden in de zaak.

Partner Content